EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Svaka ideja da se KiM pripoji Albaniji je protivustavna, rekao je danas prištinski analitičar iz Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Šeholi, komentarišući ocene da poslednje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija ponovo oživljavaju ideju Velike Albanije.

On ističe da albanska težnja za pripajanjem KiM postoji još od 1945. godine, ali da to u današnjim okolnostima i po važećem Ustavu nije moguće ni na koji način, već da može samo da postoji kao ideja.

On ističe da je ujedinjnje KiM sa Albanijom Kurtijeva politička ideja, ali da je ona po ustavu neostvariva zbog čega, kaže, Kurti to neće ni pokušati da je ostvari.

U izjavi za Tanjug ukazuje na to da je premijer Albanije Edi Rama dao veliki doprinos u pronalaženju mogućnosti za dijalog Beograda i Prištine.

– Smatram da Rama igra veliku ulogu u svemu ovome. Želeo bih da ovaj Zapadni Balkan ima više takvih premijera koji pokušavaju da reše situaciju. Nije lako Rami bilo da dođe u Beograd i gostuje kod Vučića, jer ga opozicija u Albaniji za to krivi – rekao je Šeholi.

On takođe smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti imaju šansu da reše situaciju na KiM i priključe progresivnim evropskim tokovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here