Tanjug
Nikola Selaković u zvaničnoj poseti Maroku

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Rabatu s predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Maroka Habibom el Malkijem.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Maroka veoma dobri, prijateljski i da ih karakteriše uzajamno razumevanje i poverenje. On je poručio da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja i izrazio spremnost za nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnom stavu Maroka u vezi s nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci naporima Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Naglasio je da Srbija veoma ceni podršku Maroka u međunarodnim organizacijama po tom pitanju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kada je u pitanju parlamentarna saradnja, Selaković je istakao da je ona veoma važan segment saradnje i rekao da je na tom planu ostvarena vrlo dobra komunikacija koju bi trebalo nastaviti.

Takođe, napomenuo je da podsticaj ovoj saradnji daju postojeće grupe prijateljstva u parlamentima, kao i Memorandum o razumevanju izmedu dva Parlamenta, koji je potpisan 2018. godine.

Govoreći o unapređenju ukupne saradnje dve zemlje, Selaković je posebno naglasio spremnost Srbije da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose s Marokom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, koji ne prate nivo odličnih političkih odnosa.

Takođe, rekao je Srbija je zainteresovana za marokanska iskustva u razvoju privredne saradnje na africkom tržištu, napominjući da Srbija Maroko vidi kao kapiju za ekonomski pristup ovom znacajnom tržištu, ali i kao most da partnerstvo s Marokom preraste u partnerstvo sa afričkim kontinentom.

Selaković je rekao da je Srbija posvećena pridruživanju EU, ali i da vodi politiku negovanja prijateljstva s Rusijom i Kinom, državama Afrike, Latinske Amerike i arapskog sveta.

Ministar je obavestio El Malkija da se Srbija i Beograd spremaju da u oktobru ove godine obeleže 60. godišnjicu prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja i da bi bili počastvovani prisustvom Maroka.

Selaković i El Maliki razgovarali su o pandemiji Covid-19, razmenili iskustva u borbi zemalja sa virusom i izrazili spremnost za dalju saradnju po tom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here