MSP
Nikola Selaković

Šefovi diplomatija Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, saglasili su se da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, i da današnja poseta češke delegacije Beogradu predstavlja dinamiku i kontinuitet političkog dijaloga koji postoji na svim nivoima.

Selaković je naveo da će dobre i tradicionalno prijateljske odnose potvrditi i poseta predsednika Aleksandra Vučića Pragu 18. i 19. maja i zahvalio se Petričeku, češkoj Vladi i predsedniku Tomašu Zemanu na snažnoj podršci Srbiji u evropskim integracijama.

– Češka iskreno i snažno podržava evropski put Srbije i uvereni smo da ćemo tokom portugalskog predsedavanja imati i održavanje Međuvladine konferencije u što skorije vreme – kazao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je tokom sastanka sa Petričekom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine i regionalnoj saradnji.

Istakao je da je Srbija bila, jeste i biće spremna da Češkoj pruži podrsku u daljoj borbi protiv epidemije Kovid 19 i svemu što ona prouzrokuje.

– Činjenica da je danas održan biznis forum govori o tome da postoji sa obe strane spremnost da i nakon pandemije Covid-19 pomažemo jedni drugima i privredno u prevazilaženju loših ekonomskih posledica pandemije – kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ekonomska saradnja dosegla nivo godišnje razmene od skoro 1,2 milijardi evra, od čega je srpski izvoz u Češku više od 635 miliona evra i uprkos pandemiji Covida-19 pokazao je tendenciju rasta, a ne pada.

Prema njegovim rečima, susret u Beogradu dobija na značaju još više činjenicom da je sa ministrom Češke došlo i 20 poslovnih ljudi koji su imali sastanke sa kolegama iz Privredne komore Srbije, među kojima su predstavnici kompanija koje investiraju ili planiraju da investiraju u našoj zemlji.

– To je prvi odlazak delegacije Češke od početka pandemije i time je dodat veći značaj ovoj poseti i jačanju odnosa – kazao je Selaković.

On je rekao da su razgovarali i o kulturnoj saradnji i da je Srbija spremna da podrži održavanje izložbe u Pragu o češko – srpskim istorijskim odnosima, kao i da su uputili molbu za očuvanje posebnog lektorata za srpski jezik na Karlovom Univerzitetu u Pragu.

Ministar Petriček izrazio je zadovoljstvo što je danas u Beogradu sa delegacijom preduzetnika i zahvalio se na organizaciji privrednog foruma u okolnostima koje diktira pandemija virusa korona.

– Možemo danas da se nadovežemo na tradicionalno dobre odnose i da razgovaramo o razvijanju ekonomske saradnje. Češka je zainteresovana da sa Srbijom radi na razvijanju saradnje u oblasti trgovine, ekonomskim investicijama, strateškim sektorima kao što su na primer železnički saobraćaj, pametni gradovi – kazao je Petriček.

Istakao je da češke firme spadaju u značajne investitore u srpsku ekonomiju.

Petriček naglašava da Češka podržava Srbiju u evropskim integracijama i kaže da smatraju da proces proširenja treba da ide brže.

– Za vreme portugalskog predsedavanja želimo da pošaljemo nove impulse kada je u pitanju proces proširenja, ali da se usmerimo i na praktičnu debatu. Češka je kao i Srbija morala da se sprema za ulazak u EU i spremni smo da prenesemo sva naša iskustva Srbiji -kazao je Petriček.

Šef češke diplomatije je naveo da žele da ojačaju i saradnju u oblasti turizma i u tom smislu naveo da češki turisti do sada nisu dovoljno otkrili Srbiju, kao i da Češka želi više srpskih turista.

Tokom dana, kako je naveo, očekuju ih i razgovori o regionalnoj saradnji.

Petriček naglašava da Češka tradicionalno podržava države Zapadnog Balkana kada je u pitanju saradnja sa Višegradskim fondom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here