Tanjug
Nikola Selaković

Između Srbije i Irana postoje veoma ozbiljni politički odnosi, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje, u različitim oblastima, a naročito u sferi poljoprivrede, i to je nešto što naša država treba da iskoristi na najbolji način, poručio je danas ministar Nikola Selaković, nakon niza susreta sa zvaničnicima Irana.

Selaković je u izjavi novinarima podsetio da je Iran država koja u međunarodnim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podržava želju Srbije da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

– Ta postojana podrška je nešto što nama i te kako znači – naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije dvodnevnu posetu Iranu završio je danas sastankom sa ministrom poljoprivrede, a razgovarao je i sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta.

Selaković je istakao i da je izražena velika spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, a da je Iran ozbiljno zainteresovan da produbi saradnju u oblasti poljoprivrede sa Srbijom.

– Ta saradnja je njima interesantna, naročito kada je u pitanju nabavka semena, sadnog materijala, transfer tehnologija i iskustava između naučnih istraživačkih instituta i drugih ustanova – rekao je Selaković.

U tom smislu, pozvali su i ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića da u što skorijem roku poseti Iran, sa delegacijom iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da sa svojim proizvodima budu prisutni na velikom iranskom tržištu, koje broji više od 82 miliona stanovnika.

– Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih, poljoprivrednih proizvoda, a bilo je čak reči i o mogućnostima za plasman našeg voća, na prvom mestu jabuka, u ovu zemlju – rekao je Selaković.

Selaković je u subotu razgovarao i sa šefom diplomatije Irana Mohamedom Džavadom, sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here