Tanjug
Ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković

“Suština pozicije Beograda po pitanju odnosa sa Prištinom je u tome da je neophodan kompromis koji podrazumeva ozbiljan pristup kako ni jedna strana ne bi dobila sve, već da obe dobiju dovoljno”, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Berlinu.

– Razgovarali smo o važnom pitanju odnosu Beograda i Prištine, dijalogu na polju normalizacije odnose, a ja sam izneo poziciju Srbije i iskazao podršku specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku – rekao je Selaković nakon sastanka sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom.

Selaković je napomenuo da je po tom pitanju, suština pozicije Srbije, ono što uvek govori i predsednik Aleksandar Vučić, a to je kompromisno rešenje, ali koje ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

– Kompromis podrazumeva ozbiljan pristup, da budemo u situaciji da ni jedna strana ne dobije sve, a da svi dobiju dovoljno – rekao je Selaković.

On je naveo da se nastaviti razgovori na ovu temu, koja je, kaže, važna na evropskoj agendi Srbije, ali je i od značaja za stabilnost regiona.

Selaković je još jednom pozvao Masa da poseti Srbiju, podsećajući da je ta poseta nekoliko puta planirana i odlagana.

– Ali, želim da verujem da će se što pre steći uslovi da se vidimo u Beogradu, da nastavimo razgovor, i zajednički da radimo na pitanjima od značaja za Srbiju i Nemačku i evropski put Srbije – rekao je šef srpske diplomatije.

Kako je rekao, razgovarali su o EU putu Srbije, nužnosti zadržavanja reformskog kursa na polju vladavine prava, kao i o slobodi medija.

– Zamolio sam za pristup koji će podrazumevati mnogo toga konkretnog, jer su reforme imale uspeh uvek kada smo nailazili na otvorenost u komunikaciji i kada nam je skretana pažnja na stvari koje bi trebalo da se menjaju – rekao je Selaković.

On je ukazao i na potrebu otvaranja očiglednije evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana, regiona koji geografski, kulturološki, mentalitetski pripada evropskoj porodici naroda.

Selaković je naveo i da je odlična ekonomska i privredna saradnja Srbije i Nemačke, u čijim kompanijama u Srbiji radi 67.000 ljudi, a cilj je, kaže, da se dođe do brojke od 100.000.

Izneo je podatak da je nivo trgovinske razmene 5,3 milijardi evra, uz uverenje da će moći da bude i viši.

Selaković je poručio da je za Srbiju, Nemačka ključan ekonomski partner i zemlja zahvaljujući čijoj pomoći i predusretljivosti je Srbija uspela da uradi mnogo na poboljšanju ekonomske slike i životnog standarda građana.

– Biće mi zadovoljstvo da nastavimo saradnju u budućnosti. Još jednom, pozivam te da dođeš u Beograd, da nastavimo razgovore. To nam je potrebno u regionu, da vidimo mnogo više ljudi iz zemalja EU, čija se reč dobro sluša i čiji glas značajno utiče na dalji tok evropskog puta Zapadnog Balkana i Srbije – rekao je Selaković.

1 COMMENT

  1. Nismo mi ovce za sisanje. Nama je savrseno jasno sta po pitanju Kosova i Metohije znaci rec kompromis. Prema tome gospodine ministre manite se vi tog kompromisa. U ovom slucaju rec kompromis ja citam kao IZDAJA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here