Tanjug
Lavrov i Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Selaković je i ovom prilikom zahvalio na nesebičnoj i principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Naglasio je i značaj snažne podrške Rusije našim državnim i nacionalnim interesima u međunarodnim forumima, posebno u UN i Savetu bezbednosti.

Takođe, Selaković je informisao ruskog kolegu o situaciji na Kosovu, i najnovijim jednostranim potezima i provokacijama Prištine, zahvalivši zbog načina na koji je rusko Ministarstvo inostranih poslova reagovalo na najnoviji upad specijalnih jedinica prištinske policije na sever pokrajine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je istakao da su odnosi Srbije i Rusije iskreni, otvoreni i tradicionalno prijateljski, čemu svedoči izuzetno dobra saradnja na svim poljima.

Podvukao je konstantno jačanje političke saradnje, kojoj, prema rečima ministra, umnogome doprinose redovni susreti na najvišem i visokom nivou. Selaković je posebno naveo da su odlični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina od posebne važnosti za sveukupnu saradnju.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na veoma dobru komunikaciju koju ostvaruju dva ministarstva spoljnih poslova, podsetivši na posetu ministra Lavrova Srbiji, i njegovu uzvratnu posetu Rusiji, i pozvao je šefa ruske diplomatije u zvaničnu posetu Srbiji.

Sagovornici su razgovarali o situaciji sa pandemijom u obe zemlje, kao i o daljoj saradnji u borbi protiv korona virusa i započetoj proizvodnji vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji.

Selaković je izrazio nadu da će ministar Lavrov i delegacija Rusije učestvovati na skupu u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od Prve konferencije nesvrstanih, istakavši da je to i dobra prilika za njihov novi bilateralni susret.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime