EPA/Georgi Licovski
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao je u Bogoti inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege.

Ministar Selaković novom kolumbijskom predsedniku preneo je lične čestitke predsednika Aleksandra Vučića, a on je, kako je naveo ministar, izrazio želju da se što skorije sretne sa našim predsednikom.

Selaković je podsetio i na jučerašnji veoma dobar razgovor koji je imao sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom.

Šef srpske diplomatije ukazao je i da je Kolumbija četvrta po snazi latinoamerička zemlja, kako po broju stanovnika, tako i po ekonomskim parametrima, poručivši da je to zemlja sa kojom Srbija može da razvija brojne potencijale sveobuhvatne saradnje, saopšzeno je iz MSP.

Selaković je istakao da je inauguracija jedan od najposećenijih događaja u ovom delu sveta, navevši da joj prisustvuju predsednici Paragvaja, Ekvadora, Kostarike, Dominikanske Republike, ali i ministri spoljnih poslova drugih latinoameričkih i karipskih zemalja.

U tom pogledu, naglasio je da je ovo bila prilika i da na marginama razgovara sa nekoliko ministara spoljnih poslova, ali i drugim visokim zvanicnicima latinoameričkih država.

“Boravak u Bogoti i inauguracija predsednika Kolumbije bili su prilika da sa onima koji nas podržavaju afirmišemo naš stav po pitanju koje je za nas od najvišeg nacionalnog i političkog značaja, dakle pitanju KiM, ali i da one, koji su priznavači, upoznamo sa našim argumentima i izrazimo spremnost za razvoj saradnje u svim drugim oblastima”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Paragvaja Hulijom Sesarom Ariolom.

“Paragvaj podržava Srbiju po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i naš je dosledni saradnik u međunarodnim organizacijama”, istakao je Selaković.

Prema rečima ministra, Srbija i Paragvaj imaju brojne potencijale za saradnju, a sledeće godine naše zemlje obeležavaju 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, te je i pozvao paragvajskog ministra da poseti Srbiju.

Šef srpske diplomatije imao je, tokom boravka u Bogoti, i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Brazila Karlosom Alberom Frankom Fransom.

“Brazil je naš najvažniji partner u Latinskoj Americi, obim trgovinske razmene je najveći kada su u pitanji zemlje ovog delu sveta, a dogovorili smo i razmenu poseta ekonomskih delegacija, kao i započinjanje redovnih političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova”, kazao je Selaković.

Posebno je izdvojio to što je Brazil 2022/23. godine nestalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasivši da na sednicama o radu UNMIK-a ta zemlja čvrsto podržava naše pozicije.

Jedan od sagovornika šefa srpske diplomatije bio je i potpredsednik Republike El Salvador Feliks Uljoa, kojeg je u sadržajnom razgovoru zamolio da razmotri naše pozicije i stav po pitanju KiM.

“To je država koja je veoma zainteresovana da razija saradnju sa Srbijom u oblasti bezbednosti, sporta i poljoprivrede”, izdvojio je Selaković i preneo da je potpredsednik Uljoa izrazio želju da u što skorijem periodu poseti Srbiju.

Ministar Selaković naredna dva dana boraviće u zvaničnoj poseti Kostariki, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova i brojnim zvaničnicima te zemlje.

Nakon Kostarike, šef srpske diplomatije posetu zemljama Latinske Amerike završava u Venecueli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here