Tanjug
Nikola Selaković

Beograd će sutra i prekosutra biti domaćin Samita pokreta nesvrstanih na kojem će učešće uzeti više od 100 stranih delegacija, a poruka srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića, koji je i domaćin ovog skupa, jeste da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja – Rusije, Кine i Pokreta nesvrstanih.

Selaković je za RTS rekao da je ovo jedan od najvećih skupova u Evropi pa i svetu ove godine, posebno u uslovima pandemije.

– Beograd i Srbija će pokazati da su tradicionalno dobri domaćini i ugostiće delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 ljudi biće prisutno na samom događaju. U toku današnjeg dana stići će najveći broj delegacija i očekujem da će Beograd ponovo u naredna četiri dana posvedočiti zbog čega je pre šest decenija postao svet –  rekao je Selaković.

U Beogradu će boraviti i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

– Bilateralni sastanci će trajati sve vreme samita. Rusija je od jula ove godine posmatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Lavrova znači puno jer dodatno ojačava karakter i nivo ovog skupa – ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, organizacija jednog ovakvog skupa je potvrda ugleda Srbije. Podsetio je da se ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila tokom raspada kolonijalnog sistema, u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Pokret danas ima 120 država članica, 17 posmatrača, među njima je i Srbija.

– Važno je da održimo taj status posmatrača jer je Beograd i rodno mesto Pokreta nesvrtanih i njegovo ime uz ime Josipa Broza Tita pominje se u svakom razgovoru sa predstavnicima zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Taj ugled je još uvek živ. To su nama prijateljske zemlje – ističe Selaković.

1 COMMENT

  1. Па то је била и Титова парафраза!
    Помози Боже овом народу, ако може, да се Тито повампири и побегне са Дедиња у алеју заслужних грађана у дрштво његових кафанских певача!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here