EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Jostom Reinćesom, a tokom susreta je poručio da je Srbija opredeljena za dalje jačanje bilateralnih odnosa sa Holandijom, realizaciju poseta na najvišem nivou i intenziviranje saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar je, s tim u vezi, i naglasio značaj njegove predstojeće posete Holandiji krajem novembra i posebno se osvrnuo na to da je poslednja poseta srpskog ministra spoljnih poslova bila pre 14 godina.

Takođe, šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će se u narednom periodu realizovati poseta premijera Holandije Marka Rutea Srbiji.

Selaković je istakao da je naša zemlja posvećena unapređenju ekonomske saradnje sa Holandijom, povećanju robne razmene, ali i daljem privlačenju holandskih investicija.

Ministar je podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU i ukazao da se naša evropska orijentacija dokazuje kroz intenziviranje reformskog procesa i ispunjavanje obaveza iz pristupnog procesa.

Napomenuo je da napredak u tom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Govoreći o našim spoljnopolitičkim prioritetima, Selaković je izdvojio regionalnu saradnju i ekonomsko povezivanje regiona, posebno kroz inicijativu “Otvoreni Balkan” i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Selaković je ponovio da su dijalog i kompromis jedini pravi put za postizanje održivog dogovora, ali i podsetio da je naša strana ispunila svoje obaveze, dok Priština konstantno odbija da sprovede dogovoreno, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here