MSP
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće u sredu i četvrtak u zvaničnoj poseti Nemačkoj, tokom koje će se sastati sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom.

Očekuje se da glavne teme razgovora u Berlinu budu bilateralna saradnja Srbije i Nemačke, kao i evropske integracije Srbije, ali neizostavno i pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, kao i borba protiv koronavirusa.

Selaković i Mas će razgovarati u četvrtak popodne, a posle sastanka predviđeno je obraćanje javnosti dvojice ministara.

Inače, u nedavnoj izjavi za jedan srpski dnevni list, Mas je rekao da je regulisanje nerešenih odnosa između Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u EU, kao i da rokovi ili unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

Po pitanju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, Mas je tada rekao da će EU zemljama Zapadnog Balkana biti partner i pružiće regionu pomoć od oko 12 milijardi evra.

Selaković će u četvrtak razgovarati i sa spoljnopolitičkim savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom, kao i sa Johanom Vadefulom, poslanikom Bundestaga i predsedavajućim Radne grupe Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan.

Prethodno, prvog dana posete, u sredu, Selaković će se obratiti Odboru za EU nemačkog Bundestaga, a razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Deo posete biće posvećen i ekonomskim temama, budući da su nemačke kompanije među najbrojnijima u Srbiji i zapošljavaju više desetina hiljada ljudi.

Tako će se Selaković tokom boravka u Berlinu sastati i sa predstavnicima Odbora za istok nemačke privrede, Saveza  nemačke industrije i Skupštine nemačkih industrijskih i privrednih komora.

Takođe, ministar će u Ambasadi Srbije u Berlinu uručiti poklon Ministarstva spoljnih poslova nastavnicima u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Nemačkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here