EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Ministra spoljnih poslova Srbije Nikolu Selakovića tokom današnje posete Angoli primio je predsednik te zemlje Žoao Lourens sa kojim je razgovarao o potrebi da se istorijsko prijateljski i bratski odnosi dve zemlje na političkom nivou preslikaju i na polje ekonomije.

Selaković je novinarima, nakon sastanka s Lourensom, kazao da je danas iskoristio i priliku da predsedniku Angole izrazi zahvalnost Srbije na principijelnom stavu te afričke države kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, odnosno po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Šef srpske diplomatije je kazao i da je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Lourensu i prijateljskom narodu Angole.

– Srbija i Angola su dve prijateljske i bratske zemlje, zemlje koje imaju odnos koji se može okarakterisati kao prijateljski, otvoren i iskren. Mi smo dve zemlje koje su posvećene istim vrednostima – poštujemo međunarodno pravo, podržavamo se u međunarodnim organizacijama“, kazao je Selaković, dodajući da je ključno za buduće odnose da se uspostavi mnogo bolja saradnja u oblasti ekonomije.

On je istakao da postoji mnogo mogućnosti za dve zemlje da uspostave mnogo bolju ekonomsku saradnju i dodao da je za to potrebno organizovati sastanak dva predsednika koji bi pratio i privredni forum.

– Takav sastanak bi bio veoma dobar znak za srpske kompanije i privrednike da dođu u Angolu da investiraju ovde i zaposle građane ove zemlje – naveo je šef srpske diplomatije i dodao da trenutno u toj zemlji juga Afrike posluje nekoliko srpskih kompanija, ali da to nije dovoljno i da se mora podići na viši nivo.

Govoreći o zajedničkim vrednostima koje dve zemlje poštuju, Selaković je kazao da su one prepoznate još pre 60 godina kada se afrički narod borio za svoju slobodu i protiv kolonijalizma, za svoja prava.

U to vreme, pre 60 godina u Beogradu, tadašnjoj prestonici SFR Jugoslavije, održana je prva Konferencija Pokreta nesvsrtanih i Pokret je osnovan tada, podsetio je Selaković.

Dodao je da očekuje da delegacija Angole učestvuje na konferenciji kojom će se ove godine u oktobru obeležiti 60. godišnjica osnivanja Pokreta u Beogradu.

Selaković se danas u Luandi sastao i sa ministrom inostranih poslova Angole Tete Antoniom, nakon čega je sa ministarkom zdravlja te zemlje Silvijom Lutukutom potpisao ugovor o donaciji 50.000 doza Sputnjik V vakcina protiv virusa korona kojima Srbija pomaže Angoli u borbi protiv virusa korona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here