Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je danas na sednici SB UN, posvećenoj Kosovu i Metohiji, da je na KiM politička situacija nestabilna, a ekstremizam među Albancima sve jači.

Selaković je skrenuo pažnju i na najnovije razloge za zabrinutost Srba na KiM, pre svega reakcije Prištine vezane za manastir Visoki Dečani, gradnju vojne baze KBS u južnom delu Kosovske Mitrovice, vojne vežbe KBS, podrivanje dijaloga sa Beogradom.

Uprkos tome, poručio je Selaković, Srbija je odlučna i neće odustati od iznalaženja kompromisnog rešenja, koje će biti održivo i za buduće generacije.

– Trajan mir i stabilnost mogu biti ostvareni samo ukoliko niko od učesnika u dijalogu ne bude nastupao sa maksimalističkim zahtevima i insistirao na potpunom poniženju onog drugog – naglasio je on.

Selaković je ukazao da su nedavni izbori na KiM potvrdili da politički ekstremizam među Albancima ne gubi na snazi, već naprotiv, postaje sve jači, i da smo svedočili takmičenju među albanskim političkim liderima u tome koji je bolji način da se isprovocira incident u srpskim sredinama.

Istakao je da su napadi usmereni na Srbe i njihovu imovinu sve brojniji, navodeći da se samo prošle godine dogodilo više od 80 napada i incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina i verski objekti.

Pozivajući se na podatke Misije OEBS na KiM, rekao je da je u drugoj polovini prošle godine broj incidenata povećan je za više od 30 odsto u odnosu na 2019. godinu.

– Zato se ne možemo složiti sa ocenom da je “bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, sa nekoliko incidenata čija su meta bile nevećinske zajednice”. Prošlog vikenda se, recimo, dogodio ničim izazvan fizički napad grupe Albanaca na dva srpska mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice – ukazao je šef srpske diplomatije.

Selaković je istakao i da su Srbi povratnici posebno ugrožena kategorija, koji svakodnevno žive u strahu od napada.

On je naglasio da u Prištini apsolutno ne postoji ni tračak političke volje da se više od 200.000 raseljenih Srba, koji 22 godine žive van KiM, vrate u svoje domove, dodajući da je i dalje 212.995 ljudi privremeno smešteno u centralnoj Srbiji ili većinski srpskim opštinama na severu pokrajine.

Srpski i albanski narod, kao dva najbrojnija naroda na Zapadnom Balkanu, poručio je Selaković, treba da pronađu način da dođu do pomirenja i osnova za saradnju, kako na planu ekonomije, tako i u ostvarivanju zajedničkih perspektiva za članstvo u Evropskoj uniji.

– Što se Srbije tiče, uvereni smo da je rad na izgradnji poverenja i insistiranje na pozitivnim političkim agendama jedini način za izgradnju trajnog mira i stabilnosti u našem regionu – zaključio je on.

1 COMMENT

  1. Pa ti osudi samo ima da se smeju celog zivota koliko smo mi srbi glypi mislim politicari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here