TANJUG/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/BRANKO LAZIC
Selaković na sastanku sa Pendarovskim

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Skoplju sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a povod za susret bio je Savindan, koji se u toj državi obeležava kao Nacionalni dan Srba.

– Ove godine, zbog Covida-19, Severna Makedonija je jedina država regiona u kojoj se za srpsku manjinu organizuje proslava dana Svetog Save i Svetosavska akademija. To je bio razlog susreta sa predsednikom Pendarovskim, koji je protekao u toploj, prijateljskoj i prazničnoj atmosferi – rekao je Selaković posle sastanka.

Šef srpske diplomatije je preneo da je bilo reči i o tome šta dve države mogu da učine na poboljšanju položaja pripadnika nacionalnih manjina, kako u Srbiji, tako i u Severnom Makedoniji.

On je zahvalio Pendarovskom na predusretljivosti i želji da se održi ovakav sastanak, dodajući da je na nama da negujemo dobrosusedske odnose sa Severnom Makedonijom.

Selaković je naveo da je na sastanku bilo reči i o produbljivanju ekonomske saradnje, te značaju inicijative “Otvoreni Balkan”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

– U fokusu nam je uzajamno poštovanje, negovanje prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, ali i produbljivanje saradnje na svim poljima, sa ozbiljnim akcentom na ekonomskoj saradnji – rekao je Selaković.

Sastanku Selakovića i Pendarovskog prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predstavnici srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Selaković će se večeras u Skoplju obratiti na Svetosavskoj akademiji u Makedonskom narodnom teatru, povodom Nacionalnog praznika Srba u toj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here