EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Nikola Selaković

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković upozorio je da je bezbednosna situacija u poslednje vreme bila obeležena napadima na predstavnike srpske zajednice na KiM, kao i da su vlasti u Prištini preduzimale opasne jednostrane akcije.

– Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga; da se nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini – naveo je Selaković.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

Bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

On je podsetio na napad Srbe od pre dva dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

– Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena – rekao je Selaković.

On je objasnio da je “šverc” bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.

– Opasne provokacije Prištine se dešavaju svakog dana… Poslednji upad specijalnih jedinica Rosu je deveti upad te vrste… To se mora odmah prekinuti – rekao je šef srpske diplomatije, navodeći da je od posledica akcije “vatrenim oružjem i hemikalijama ubijena je starija žena, a devet je ranjeno”.

– Srbija se snažno bori protiv organizovanog kriminala i šverca, ali svi moraju biti svesni da je ova akcija počela upadom naoružanih osoba u apoteke… Svega par dana ranije, specijalci Rosu su raspoređeni na administrativnoj granici i nasilno sprečavali slobodan protok ljudi i robe – rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je upozorio da upad kosovske policije uz upotrebu nedozvoljene sile doprinosi destabilizaciji ionako krhke bezbednosne situacije i predstavlja pokušaj da se Srbija isprovocira da preduzme brzopletu reakciju.

– Postoji samo jedan izvor nestabilnosti – privremeni organi samouprave u Prištini i oni moraju biti zaustavljeni – rekao je Selaković, navodeći da je jasno je da ti pokušaji nisu izolovani i sporadični, već predstavljaju konstantan pritisak na Srbe.

Selaković je naveo i da je tokom poslednjih šest meseci zabeleženo skoro 100 napada na Srbe, kao i da su mete sve češće deca, starci i povratnici. Podsetio na slučaj Dragice Gašić, koja je od povratka u Đakovicu doživela fizičke napade i bila žrtva institucionalnih pritisaka.

Ministar je podsetio i da je u roku od 24 sata dvaput kamenovana kuća jedine Srpkinje u Peći Rumene Ljubić.

Izveštaj je predstavo šef UNMIK-a Zahir Tanin koji se uoči sednice u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Generalni sekretar Antonio Gutereš u izveštaju pozdravlja obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine i poziva na poštovanje postojećih sporazuma.

Sednica se održava dva dana nakon akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice i u Zvečanu i protesta Srba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here