EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministarka spoljnih poslova Indonezije Retna Marsudi saglasili su se danas da su politički odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, ali da ih ne prati ekonomska saradnja i da će zato fokus ubuduće biti upravo na jačanju te saradnje.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da su dogovorili i da do uzvratne posete, odnosno njegove posete Džakarti dođe za tri meseca i da se nakon političkih konsultacija dva ministarstva konkretno razgovara o produbljivanju ekonomske saradnje.

– Na političkom nivou nemamo otvorenih pitanja – kazao je Selaković i zahvalio Indoneziji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Takođe, šef srpske diplomatije zahvalio se ministarki Marsudi što je prihvatila poziv da učestvuje na komemorativnom samitu koji se održava u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

– Za Srbiju i građane Srbije Indonezija ima posebno mesto, ne samo u našoj spoljnoj politici i planovima za razvoj ekonomske saradnje, već postoji i emotivna crta – naši predsednici su pre 60 godina bili vizionari i tada su zajednički pokrenuli osnivanje Pokreta nesvrstanih koji postoji sve do danas – kazao je Selaković.

Kako je naveo, planovi su da se u periodu od dva meseca održi peta po redu runda razgovora dva ministarstva, ali i da se finalizuje i pripremi sporazum o ekstradiciji.

– Politički odnosi su izuzetni, ali ekonomska saradnja je ne prati i moramo da uložimo maksimalne napore da tu saradnju uskladimo sa političkim odnosima – rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije naveo je da su razgovarali i o privlačenju još indonežanskih investicija i ukazao na to da je Srbija dobila potvrdu dobre investicione destinacije time što je pored Kovina dovela investitora iz Indonezije koji se bavi uzgojem i izvozom pečuraka.

Selaković je rekao i da je Marsudi uputila najlepši kompliment Srbiji kada mu je rekla da je u Beogradu bila pre 13 godina i da ga danas nije prepoznala, jer se sve promenilo na bolje.

Ministarka Marsudi poručila je da je Indonezija posvećena jačanju saradnje u pravnim pitanjima i ukazala da se iz tog razloga mora raditi na zaključivanju sporazuma o ekstradiciji i završiti ga početkom 2022. godine.

Kako je navela, na današnjem sastanku, dogovrili su se i da pripreme sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji protiv virusa korona.

Navela je da je Indonezija nominovala arhiv Pokreta nesvrstanih u program Uneska i zahvalila Srbiji što je podržava i što će zajedno raditi na toj nominaciji.

– Nemamo otvorenih političkih pitanja i naš fokus će biti na tome kako da osnažimo ekonomsku saradnju, finalizujemo sporazum o poljoprivrednoj saradnji i da još više investicija dovedemo ovde – kazala je Marsudi i dodala da je iz tog razloga srećna i što će se na marginama Samita Pokreta nesvrstanih održati i biznis forum.

Selaković i Marsudi potpisali su i memorandume o saradnji dva ministarstva na izgradnji diplomatskih kapaciteta, kao i između srpskih i indonežanskih univerziteta u oblasti poslovnih i inovacionih inkubatora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here