EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Nikola Selaković

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jiem i zahvalio na jasnoj i čvrstoj podršci koju Kina pruža Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

Takođe, poručio je da Srbija pruža nedvosmislenu podršku politici “jedne Kine” i principu “jedna zemlja-dva sistema”, kao i borbi NR Kine protiv separatizma.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, ministar Selaković je poručio da je Srbija ponosna na čelično prijateljstvo i sveobuhvatno strateško partnerstvo koje ima sa Kinom i istakao spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima.

Posebno je ukazao da izvanrednim odnosima Srbije i Kine doprinosi prijateljstvo i saradnja dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga i naglasio da bi bila velika čast ukoliko bi Srbija ugostila predsednika Sija, kada se za to steknu uslovi.

Ministar je preneo i da Srbija pridaje veliki značaj inicijativi kineskog predsednika “Pojas i put” i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ i naglasio da Srbiju raduje što se ove godine obeležava deset godina od osnivanja tog mehanizma.

U tom smislu, Selaković je kazao da je aktivno učešće Srbije u mehanizmu Kina-CIEZ i inicijativi “Pojas i put” dalo snažan doprinos dolasku kineskih investicija u Srbiju.

Ukazavši na intenziviranje bilateralne ekonomske saradnje, Selaković je posebno govorio o značaju kineskih investicija i zajedničkih infrastrukturnih projekata i istakao interes Srbije i za što skorije otvaranje direktnih avio-linija između Beograda i Pekinga i Beograda i Šangaja.

Кada je reč o robnoj razmeni, šef srpske diplomatije rekao je da je ona prethodne godine premašila pet milijardi dolara, kao i da je srpski izvoz dostigao istorijski maksimum od gotovo jedne milijarde dolara, što je povećanje 152 odsto za poslednjih deset godina.

Sagovornici su se saglasili da će potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine pružiti širi prostor za dalji razvoj robne razmene i podizanje uloge Srbije u regionu.

Šef kineske diplomatije čestitao je na uspešno realizovanim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, pobedi predsednika Aleksandra Vučića i uspehu Srpske napredne stranke. Takođe, preneo je čestitke i pozdrave predsednika Sija predsedniku Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here