Selo bez seljaka

0

Iz Programskog arhiva RTS Planete izdvajamo dokumentarni serijal – SELO BEZ SELJAKA koji je natao 1972. godine. U polučasovnoj emisiji – MODA DOLAZI IZ SIROGOJNA videćete kako je nastao jedan od najreprezentativnijih brendova Srbije.

Emisija je zanimljivo svedočanstvo o pletiljama iz Sirogojna, koje su zahvaljujući posvećenom radu modne kreatorke Dobrile Smiljanić i podršci Smiljke Pomorišac iz Beograda, od 1962. godine razvile autentičnu modnu liniju od trikotaže, po kojoj su i danas prepoznatljive. U proizvodnju se, na početku, uključilo dvadesetak žena, da bi ih za deset godina, kada je emisija snimana, bilo više od 700.

Voditeljka Jelena Đukić razgovara sa Milunkom Čaldović, jednom od najboljih pletilja, ali i sa ostalim stanovnicima ovog jedinstvenog sela koji su uključeni u proizvodnju i prodaju odevnih predmeta od vune. Emisija sadrži i snimke sa modnih revija pred damama iz diplomatskog kora. U poslednjem delu emisije Luka Radoja zajedno sa instruktorom iz Kneževa organizuje seljanima demonstraciju rada aparata za mužu krava.

https://rtsplaneta.rs/video/show/960648/

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here