Youtube/ABC News In-depth

Američki Senat jednoglasno je potvrdio zakon kojim se se zaposlenima u federalnim službama zaberanjuje da koriste aplikaciju Tik-tok na službenim elektronskim uređajima.

Aplikacija je došla na nišan američkih vlasti pošto je Tik-tok u vlasništvu kineskog „Bajt densa“. Kompanija ima rok do 15. septembra da proda popularnu aplikaciju za razmenu kratkih video-klipova „Majkrosoftu“ ili da se suoči sa potpunom zabranom u SAD.

I dok su u toku pregovori „Majkrosofta“ i „Bajt densa“, Tramp je u svojim željama otišao korak dalje – deo kolača želi i za državu.

Prema kineskim zakonima iz 2017. godine, tamošnje komapnije imaju obavezu da da podrže i sarađuju sa obaveštajnom službom.

Prošlog meseca Predstavnički dom glasao je za zabranu čime su ispunjeni uslovi da zakon stupi na snagu.

Iz „Tik-toka“ ranije su saopštili da njihov „najveći prioritet da promovišu sigurno okruženje koje čuva privatnost korisnika“.

Naveli su i da sarađuju sa stručnjacima iz američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti kako bi „sačuvali aplikaciju od stranog uticaja i mogućeg deljenja lažnih vesti o predstojećim predsedničkim izborima“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime