EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Senegal je ostvario prvu pobedu na Mondijalu u Kataru, Afrikanci su očekivano slavili protiv selekcije domaćina Katara, koja je pokazala dopadljivu igru u drugom poluvremenu – 3:1. 

Činilo se da će Senegal bez većih problema ostvariti prvi trijumf na Mondijalu, rival im je bila borbena, ali ekipa skromnih kvaliteta, domaćin Katar. U prvom poluvremenu osim te borbenosti, Katarci nisu prikazali ništa više, a afrička selekcija je bila strpljiva, plela je mrežu oko gola domaćina. 

Senegal je imao nekoliko neiskorišćenih prilika, a najbolje su imali Deidiu kad glavom šutirao i bio zamalo neprecizan, kao i Sabali, čiji je šut završio takođe pored gola. Ipak, u 42. minutu Afrikanci su poveli, posle očajne intervencije Kuokija, na devet metara na loptu je natrčao i snažnim udarcem smestio je u mrežu Dia – 0:1. 

Početak drugog poluvremena doneo je drugi gol Senegalcima. U 48. Minutu odlično je korner izveo Jakobs, Deidiu je ovoga puta glavom zahvatio loptu i preciznim udarcem savladao golmana Katara – 0:2. Činilo se tada da senegalci neće imati nikakvih problema, ali je opuštanje moglo skupo da ih košta. 

Katar se tada otvorio, u želji da dođe makar do počasnog pogotka, ujedno i prvog, istorijskog na Mondijalima. I zaista su domaći imali sjajan period igre, kao da smo u prvom meču protiv Ekvadora, i većem delu susreta protiv Senegala gledali neku drugu selekciju. 

Prvu veliku šansu promašio je u 56. minutu Hasan, čiji je udarac iz slobodnog udarca izblokiran, potom je Mendi na neverovatan način zaustavio šuteve Almoeza Alija u 63. i Mohamada u 67. minutu. Sve to su Senegalci preživeli, ali im je opomena da se uozbilje bio tek gol Kataraca. 

U 78. minutu domaće navijače obradovao je Muntari, koji je glavom sjajno zahvatio loptu i preciznim udarcem na asistenciju Mohamada savladao Mendija – 1:2. Pomislili su tada domaći da možda mogu i do boda, ali… 

Ali, Senegal je tada podigao nivo ozbiljnosti, i samo četiri minuta kasnije rešio je pitanje pobednika. Odlično je Endiaje prošao po desnoj strani, ubacio je loptu gotovo u peterac, a tamo je do nje stigao i u gol je poslao Dieng – 1:3. Do kraja meča nije bilo većih uzbuđenja. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here