Tanja Radojević
Učesnici skupa u prostorijama Kantonalne biblioteke

U prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu organizovano je još jedno druženje u organizaciji Serbika kafea. Uprkos pandemiji vredna družina ne odustaje od redovnog programa, a teme su sve interesantnije i bude interesovanja mnogih sunarodnika.

– Iako iz svima poznatih razloga vreme za okupljanja i druženja nije povoljno odlučila sam da uz poštovanje propisanih mera nastavimo naša okupljanja. Ne mogu da prihvatim da je život stao u mnogim sferama pa tako i u domenu kulturnih dešavanja – rekla je za “Vesti” Dragana Zimonjić.

Ovog put tema je bila “Nije svaka starost ista” u okviru koje su prisutni pogledali prilog iz poznate emisije Kvadratura kruga, urednika i voditelja Branka Stankovića, a na istu temu je govorila gošća Mirjana Drljača Mandić, autorka knjige “Sužnji u predvorjima smrti”.

– Zahvaljujući Jeleni Kostić i Biljani Mihajlović, članicama Udruženja srpskih pisaca Švajcarske imali smo priliku da čujemo Mirjanino profesionalno iskustvo koje je pretočila u knjigu. Zaista, tema koja navodi na razmisljanje: ko smo, šta smo i da li se treba plašiti smrti? Mirjani veliko hvala na gostovanju, bilo je ovo novo iskustvo za sve nas. Nadam se da će se do našeg sledećeg susreta situacija poboljšati i da ćemo se družiti u još većem broju i sa više gostiju – kaže Zimonjićeva.

– Ovo veče mi je još jedan dokaz, koji potkrepljuje uverenje izneto u mojoj knjizi da čovek sopstvenim izborom načina življenja, svojim odnosom ka okolnostima, uviđanjem smisla ili besmisla usvojenih ili nametnutih normi dobrovoljno i direktno utiče na proces svog umiranja i težinu svoje patnje. Zahvaljujem Dragani Zimonjić na trudu da nas okupi i sačuva kao i svim ostalima na ukazanoj prilici – rekla je za “Vesti” Mirjana Drljača Mandić.

Za svet bez straha

Posle druženja o utiscima je za “Vesti” govorila i Biljana Mihajlović:

– Nekako o smrti ne razmišljam već o tome kakav svet ostavljam svojoj deci i unuku a i svim ljudima. Želim da to bude svet mira, sloga, slobode, radosti, duhovne i materijalne blagodeti, bezuslovne ljubavi i tu strah nema šta da traži. U nametnutom nam stanju otuđivanja, straha, nepoverenja, Mirjanino delo “Sužnji u predvorjima smrti” je korisna opomena i usmeravanje ka pravim vrednostima. Bogatom skalom osećanja topla i jednostavna Mirjana nas je uvela u neizbežnost i lepotu izbora sadašnjeg trajanja. Hvala Mirjani, Jeleni, Dragani a i svima koji su prisustvovali ovom druženju.