RTS
rts 3

Ovih dana jedno sećanje ne bi smelo da bude tamo gde često završe sećanja – u zaboravu.

Pomen na našeg blaženopočivšeg Pavla, patrijarha srpskog, sada ima povod u obeležavanju dva jubileja: sto pet godina od rođenja i decenija od upokojenja. Mada nas, kako veli hrišćanski kanon, svetitelji nikad ne napuštaju, čak i nakon smrti. Jer, tek tada počinje njihova delatnost, pogotovo kada im se vernici molitvom obrate.

Nemoguće je navesti makar i delić onoga šta je za srpski narod predstavljao ovaj asketa i svetitelj, u vreme kada smo već poverovali da je takva osoba nemoguća.

Povodom ovog jubileja, Redakcija RTS Planete toplo preporučuje dokumentarni serijal RTS-a Patrijarh Pavle – Život po Jevanđelju, koji prati Gojka Stojčevića, kako je patrijarhovo kršteno ime, od detinjstva u Kućancima, monaških i episkopskih dana provedenih na Kosovu i Metohiji, sve do vremena kada je postao poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj film je snimljen je u periodu od 2006. do 2009. godine uz blagoslov patrijarha Pavla i to je jedino biografsko delo koje je realizovano uz njegovu saglasnost. Osim Njegove svetosti, u filmu govore episkopi i monasi Srpske pravoslavne crkve i poglavari ostalih pravoslavnih crkava (tadašnji patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksej II i jerusalmiski patrijarh Teofil III…)

Dovoljno je samo da na internet adresi www.rtsplaneta.rs ukucate u pretraživač ono što biste voleli da odaberete iz programa, a u kada je reč o patrijarhu Pavlu, pojaviće se četiri epizode uz dodatak dugometražnog dokumentarnog filma, koji je načinjen od najznačajnijih momenata iz epizoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here