Tanjug

Bivši američki diplomata i stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je u intervjuu za prištinsku Gazetu Express da se od Prištine ne može očekivati da uđe u pregovore sa Beogradom sve dok se ne završe izbori u Srbiji, jer bi mogućni dogovor dve strane, kako ocenjuje Server, predsednik Srbije Aleksandar Vučić „prodao kao pobedu svojim glasačima u Srbiji“.

Server je pozvao kosovsku političku elitu da se ujedini i da bude spremna „za dobar dogovor“, u kome nema mesta, kako je naglasio, „za ideju korekcije granica“.

– Americi se žuri, ali to ne znači da bi i Priština trebalo da žuri sa postizanjem dogovora. Najpre, Kosovo mora da održi dobre izbore i formira vladu koja može da podrži dijalog. Srpski parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani u aprilu 2020, što znači, ukoliko pregovori budu ove zime, da će biti održani pod ogromnim pritiskom EU i SAD da bi se postigao dogovor koji predsednik Vučić može prodati kao pobedu svom biračkom telu. Mislim da od Prištine ne treba očekivati da pregovara s Beogradom u predizbornom periodu u Srbiji – rekao je Server.

– Brisel bi trebalo da bude glavni posrednik u dijalogu jer ima najveću težinu, ali podrška Vašingtona je od vitalnog značaja, posebno radi pritiska na Prištinu. Ne mislim da Rusi mogu na bilo koji način da pomognu u posredovanju u razgovorima. Moskva podržava Beograd i ne želi da vidi rešenje koje bi Kosovu omogućilo ulazak u NATO – dodao je on.

Server smatra da se “na Balkanu neće dogoditi ništa dobro ako Brisel i Vašington ne progovore jednoglasno”.

– Ne mislim da postoji neslaganje između Evropske unije i Sjedinjenih Država oko pitanja Kosova i Srbije, ali Evropa pati zbog nedostatka jedinstva zbog pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, dok SAD, po mom mišljenju, imaju za cilj da Beogradu daju “nešto”. Jednom kada se problem sa Prištinom reši, put Beograda ka EU je potpuno otvoren – zaključuje Server.

1 COMMENT

  1. Kada procitam za ovog srbomrzca “strunjak za Balkan”, dodje mi da povracam! Ko se jos seca “Medjunarodne krizne grupe” i njegovog sefovanja u njoj, zna o kakvom necoveku se radi…
    Molim VOL da ovog elementa ne nazivaju “strucnjakom”, jer to sigurno nije!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here