Tanjug
Danijel Server

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da su se Amerikanci odrekli svoje dugogodišnje politike na Balkanu, a naročito na Kosovu i da su se stvari promenile.

Server je, govoreći na panelu Univerziteta Kolumbija na temu: „Budućnost Kosova“, kazao da ne vidi iskren napor Trampove administracije da sarađuje sa Evropom i da je ona dijalog između Kosova i Srbije stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU.

– Vašington se sada zalaže za promene granica da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Žozep Borel pristao na to, kao i njegov prethodnik – rekao je Server.

Na kraju je jasno da je Beograd, a ne Sarajevo ili Priština, danas omiljeni partner Vašingtona, istakao je Server i ocenio da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici, piše Koha.

Po njegovoj oceni Trampova administracija do sada nije uspela u svim svojim spoojnopolitičkim inicijativama.

– Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre 3. novembra. Nema bolje vesti od one koja ubija dva dostignuća Klintonove administracije: Bosnu i Kosovo. Shodno tome, podrška američke vlade težnjama Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji sa povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje – naveo je Server.

„Nemačka mora zaustaviti Borela“

Moja stajališta o nekim pitanjima su dobro poznata: podržavam reciprocitet između Prištine i Beograda, protivim se podeli i mislim da je dogovor o taksama i necarinskih barijera dostižan, istakao je Server i naveo da za Kosovo treba razmotriti tri druge opcije.

Prva, po oceni Servera, je da Kosovo mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

– Berlin mora da nastavi da jasno govori da neće prihvatiti promene granica da bi prevazišao etničke podele. Ova država mora zaustaviti Borela – poručio je on.

– Vučić je jasno stavio do znanja da će pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, krajem juna, u pogledu bilo kakvog sporazuma s Prištinom. Trampova administracija tada će se zalagati za razmenu teritorija pre izbora. Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od 1. oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela – rekao je Server.

– Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu. Shodno tome, naredni meseci su od vitalnog značaja za budućnost Kosova – poručio je na kraju Danijel Server.

4 KOMENTARA

  1. Опа, није онај Ангел усамљен, још неко стрепи да ће му пресахнути извори „лобирања“. А ако су узели паре а нису одрадили посао, богами…

  2. Ovome ne treba verovati i kada vam kaze koliko je sati. Postoji mnogo lobista koji rade po ugovoru i za novac, i dok ima novca oni lobiraju. Ali ovaj Server ima se utisak ne radi samo za novac vec kada radi protiv Srbije, to radi sa posebnim uzivanjem, tako da su mu krvavi albanski narko dolari samo dodatni stimulans.
    Naravno da od njega ne treba ocekivati nikakvu realnost i objektivnost, ali on je toliko zao da u svojoj mrznji ne bira sredstva, pa se bojim da ce se od prevelike mrznje dobiti neku tesku bolest.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime