Tanjug
Danijel Server

Američki analitičar i ekspert za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da Srbija nije bila zainteresovana za formiranje ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, ali i istakao da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština.

Mnogo je nepoznanica u vezi sa putovanjem Skendera Hisenija u Vašington. Na kraju, jedna zajednička slika koordinatora pregovaračkog tima Kosova u dijalogu sa Srbijom sa Metjuom Palmerom i telefonski razgovor sa Ričardom Grenelom, rezultat je pomenutog puta u američku prestonicu.

– Čini mi se da je Skender Hiseni došao u Vašington sa jasnom idejom o normalizaciji, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegove zemlje i pregovaranja, primarno sa Vašingtonom i Briselom. Sada, da li on može da pristane na neki dogovor koji može biti odobren na Kosovu i na referendumu, daleko je manje jasno. To bi naravno moralo da bude odobreno i u srpskom parlamentu i na referendumu o novom srpskom ustavu. Tako da prepreke postoje, ali mi se sviđa polazna tačka – rekao je Server.

Državni sekretar Pompeo se ipak nije sastao sa Hisenijem, u pojedinim izveštajima se navodi da je on to odbio. Vaš komentar, i da li to znači da Priština čeka na izbore u novembru (predsednički izbori u SAD)?

– Zaista ne znam šta se dogodilo. Ne mogu da zamislim da je Skender odbio da se sastane sa Pompeom. Ne mogu da zamislim ni da Pompeo nije hteo da se sastane sa Hisenijem, ali to ćete morati da raščistite sa Stejt departmentom, a ne sa mnom.

Primetno je da je Grenel “nestao” kada je reč o Kosovu. Vaš komentar?

– Grenel nije uspeo. Mislim da se možete nadati da ga više nećete viđati i da će sada biti preokupiran Trampovom predsedničkom kampanjom. Međutim, ne bih bio iznenađen kada bi iskočio s vremena na vreme. Među Amerikancima on jasno ima bolji pristup predsedniku Trampu od bilo koga drugog.

Nedavno ste izjavili da imate utisak da predsednik Vučić nije spreman da odobri prijem Kosova u UN. Da li je konačni sporazum moguć bez toga?

– Nema takozvanog finalnog sporazuma ili normalizacije bez toga. Ali postoji toliko drugih sporazuma koji se mogu ostvariti bez toga. Čini se da je prva tačka dnevnog reda ozbiljan napor kada je reč o nestalim osobama. To se sigurno čini kao dobra ideja, kao i hapšenja u Srbiji svih onih koji su bili uključeni u ratne zločine na Kosovu, sada kada Specijalni sud deluje protiv OVK. Pogotovo bih voleo da vidim hapšenja i suđenja kada je u pitanju ubistvo američke braće Bitići.

Priština nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština. Zašto?

– Moja impresija je da Srbija nije bila zainteresovana za ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, što se zahtevalo odlukom Vrhovnog suda. Ali mislim da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština. Naravno, kada tačno bi to bilo dobro za maksimalni efekat, to je već na pregovaračima.

4 COMMENTS

  1. Grenela je sabotirala Nemačka, reci istinu.
    Ne moj nam prodavati šarenu lazu Siptarski lobisto.”PLAĆENIK”

  2. On bi “pogotovo” voleo da vidi “pravdu” za braću Bitici…teroriste…a kako se ne seti Žutu kuću da spomene…
    O L O S….

  3. Данас свако може себе јавно да именује или назове да је ЕКСПЕРТ за било шта, јер такво занимање и не постоји,не треба ти нити знање нити диплома.То је исто што и \”СУБЈЕКТИВНИ ОСЕЋАЈ\” у временској прогнози.Прво,као човек који прати збивања на Балкану,треба да зна остала многобројна дешавања у свету,економско јачање Кине,војно снажнија и јача Русија од Америке као и многе друге околности које утичу и на Балкан. Друго,као ЕКСПЕРТ за Балкан, не значи да било шта зна ближе о Косову и Метохији
    коју,СИГУРАН САМ, незна да нађе нити на ЕЈПЛОВОЈ карти света.Таквих \”глуперда\”има у свету много и
    нико их не узима за озбиљно, осим што у недостатку дневних догађаја за новине,попуњавају им ступце!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here