Tanjug
Danijel Server

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je da izjava Danijela Servera kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da izgradi “veliku Srbiju”, ukazuje koliko je veliki jad onih koji su Srbiji činili zlo 30 godina, što ne mogu da nastave to da rade.

– Taj Serverov glas iz prošlosti nije uopšte aktuelan. On samo pokazuje koliko je veliki jad onih koji su činili zlo Srbima i Srbiji 30 godina, što ne mogu sada da to nastave, tim pre što je Srbija sada u sasvim drugom položaju da to i zvanična Amerika mora da vidi. Da delimično ili potpuno prihvati, i da uspostavi oblike saradnje sa takvom Srbijom – rekao je Jovanović.

On je ukazao, da bi Servera trebalo otpisati kada se raspravlja o sadašnjoj politici, jer je „on čovek u dubokoj prošlosti, opterećen svojim predstavama iz tog vremena koje pokušava sada da ugradi u novu situaciju“.

– To govorim zbog toga što takva njegova izjava potpuno odudara od izjave Metjua Palmera, koji je aktuelan zvaničnik Amerike, i koji je, za razliku od Servera, koji je arhiviran i govori iz neke penzionerske profesorske fotelje, u razgovoru sa Vučićem pohvalio inicijative Srbije, da pomognu susednim državama, Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori, u borbi protiv pandemije Covida-19. Palmer je istovremeno pohvalio i inicijativu “malog Šengena” i jačanje ekonomskih kontakata i planova za veće otvaranje među susedima u oblastima transporata, trgovine – rekao je Jovanović.

On je podsetio da je i bivši američki predsednik Donald Tramp davao naglasak na potrebu ekonomskog jačanja sa Srbijom.

– Poslao je i DFC, ustanovu koja bi trebalo da pomogne finansiranje u regionu i Srbiji. A bilo je i drugih političara u SAD koji su u obraćanju Srbiji koristili umereniji jezik sa više obzira, da Srbiju ne povrede, čak i ako imaju drukčiji stav od Srbije i žele da navedu na prihvatanje novog stanja na Kosovu, odnosno da prihvate tu njihovu novu državu Kosovo – rekao je Jovanović.

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu “Džons Hopkins” Danijel Server rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ”sprovođenjem kampanje u Crnoj Gori, BiH i na Kosovu” pokušava da izgradi defakto veliku Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here