Tanjug
Danijel Server

Profesor Univerziteta Džons Hopkins i analitičar Danijel Server rekao je povodom nove runde pregovora Beograda i Prištine, da kosovski premijer treba da insistira na svom drugačijem pristupu dijalogu, jer proteklih godina, kako kaže, on nije bio produktivan.

Prema Serverovim rečima, Kosovo ne bi trebalo da žuri sa potpisivanjem sporazuma sa Srbijom “koji mu ne donosi ništa dobro”.

Američki analitičar smatra da razgovori u Briselu neće dati željeni rezultat, pa bi Kosovo trebalo da iskoristi ovaj vremenski razmak da ojača svoju međunarodnu podršku. S tim u vezi, Server ohrabruje Kosovo da bude ambicioznije u rušenju barijere sa moćnim državama koje Kosovo ne priznaju kao državu.

– Predsednik Vučić vidi malo perspektive za članstvo u EU u bliskoj budućnosti i kao rezultat toga okrenuo se više Moskvi i Pekingu nego Briselu. Izuzetno je jasno rekao da nije spreman za veliki potez uoči predsedničkih izbora u Srbiji sledeće godine. U ovim okolnostima, Kosovo mora učiniti sve što je u njegovoj moći da iskoristi vreme da ojača svoju poziciju u pregovorima. Nedavni potezi zemalja koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da poboljšaju svoje odnose sa njim, poput Grčke i Španije, upravo su ono što Kosovu treba – rekao je Server.

Po njegovom mišljenju, Priština bi trebalo da poboljša odnose i sa Pekingom, koji je, kako kaže, više zainteresovan za trgovinu na Balkanu nego za politiku.

Server je bio kritičan prema stavu Evropske unije o Kosovu za koji je rekao da će biti u mogućnosti da ponudi ideje za rešavanje problema između Kosova i Srbije samo ako ona prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i liberalizaciju viza.

Dok za Sjedinjene Države kaže da će biti ponovo pozvani kada bude kraj spora.

– SAD bi trebalo da podrže EU, ali će takođe biti pozvane da “reše” Kosovo. Mislim da bi Brisel i Vašington trebalo da formiraju entitet poput Međunarodne civilne kancelarije koji će nadgledati sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu, kao i opominjati i sramotiti one koji ih ne primene – kaže Server.

2 COMMENTS

  1. Kako može neko da kaže šta treba da se radi kad je on nije dobar da otera ni ptice sa zemju suncokreta, i on hoće da kaže šta treba da se radi ovde na našu zemlju. Nek dođe ovde i neka soli pamet…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here