Tanjug
Danijel Server

Američki ekspert za balkanska pitanja Danijel Server rekao je da bi kosovskog predsednika Hašima Tačija trebalo pitati o njegovoj ulozi u saradnji sa izlanikom SAD Ričardom Grenelom, prenosi Kljan Kosova.

– Mislim da je veliki pritisak na Tačija. Svi u Prištini veruju da se ovaj pritisak odnosi na Specijalni sud. Ne znam da li je istina ili ne. Ali, otkriva ponašanje Trampove administracije u korišćenju Specijalnog suda za vršenje pritiska na šefa države. To doživljavam kao promenu politike prema Kosovu – rekao je Server za KTV.

Dodao je da se to ranije nije nikada dešavalo.

– Čak ni sa administarcijom Džordža Buša, čak ni sa Klintonovim i Obaminim demokratama – rekao je Server.

Odgovarajući na pitanje o ulozi Demokratskog saveza Kosova, koji je je pokrenuo zahtev za nepoverenje vladi, pozivajući se na neukidanje taksi od strane premijera Kurtija, uprkos Grenelovom zahtevu, Server je rekao da je DSK podeljen.

– Čini mi se da je DSK podeljen. Izgleda da je deo DSK, posebno Isa Mustafa i drugi, želeo obaranje vlade, dok Vjosa Osmani i drugi nisu. Koji je dogovor zbog kojeg član koalicije napušta koaliciju teško je znati. Ali ovaj posao je obavljen u Prištini, pitanje treba postaviti u Prištini – rekao je Server.

Američki Stejt department izdao je u četvrtak zajedničku izjavu Grenela, američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika zapadnog Balkana Metjua Palmera o Kosovu.

Za Servera ono što je važno u tom pismu nije rečeno.

– Ne kaže se da Palmer i Kosnet nisu videli tajni dogovor. Kaže da jedino Grenel nije video, i ne verujem da je ovo verodostojna izjava, jer svi znamo da su se neki takvi planovi širili u javnosti i što je još važnije da su i Tači i Vučić priznali da razgovaraju o razmeni teritorija. Grenel zna za te razgovore, kao i američka obaveštajna služba – rekao je Server i dodao da su za njega ovi pokušaji negiranja postojanja planova za razmenu nepouzdani.

– Možda nema dogovorenog plana, ali pretpostavljam da postoje karte koje su nacrtane – rekao je Server.

– Ne znam ko ih crta i šta oni imaju. Ali ovaj posao traje već nekoliko godina i neverovatno je da nisu razgovarali o konkretnim detaljima. Mogu da verujem da ne postoji samo jedan tajni plan koji je dogovoren, mogu da verujem, kao što verujem da je sve ovo bilo beskorisno i poslužilo za skretanje pažnje – napomenuo je Server.

8 KOMENTARA

  1. Lepi moj Serveru ako nedaj bože slučajno dobijem koronu,poslednja želja će mi biti da poljubim tebe lepotana.

  2. Granice su nacrtane u UN Nacijama u kojima je priznata država Srbija i tačka. Neće ih crtati izlapeli Server ni bilo ko drugi. Ako priprema teren za javnost džaba mu je. Niko u Srbiji neće priznati tkz državu“Kosovo“ ,a još manje menjati svoje za svoje. Takav bolestan um valjda ne postoji u Srbiji. Inače Ameri su podmukle lažovčine. Poture nekog američkog budalu da ispipa puls pa ako procene da će proći udaraju svim talambasima. Ako je tvrdo onda kažu da zvanična Amerika ne stoji iza nekog tamo izlapelog budale. Što se Srba tiče Amerika je napravila najveći zločin nad nama i neselektivnim bombardovanjem suvere države OS uranijumom najvećim otrovom poznatim čovečanstvu, izvršila genocid i tako stekla mržnju naroda za sva vremena. Naravno mi se nećemo tući i svađati sa ovom ogromnom naduvanom zvezdom, ali treba znati da je ona u odumiranju .Rađaju se nove.

    • PROMENA GRANICA,
      E, pa vidis Vladimire ima u Srbiji i kako ti kazes bolesnih umova (Ja sam jedan od njih), koji su za promenu granica Srbije. I da se idendtifikujem da sam iz Valjeva, nisam nacionalista ali sam dovoljno bolestan um da bih vrlo rado dao \“deo\“ Kosova i oslobodio se onih koji nikada nisu hteli i nikada nece hteti da zive sa nama. Za sta ih mi trebamo? Da nam prve probleme. Ti zivi sa Albancima, ratuj sa njima, a ja necu. Granice su se kroz istoriju menjale i uvek ce se menjati; dobru trgovinu uvek cu podrzati.

  3. Па ви сте доказали да се границе мењају, тако да само гледајте мењаћемо је и ми јер сте ви то покренули, полако али сигурно косово се враћа ал са каматом!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime