Tanjug
Danijel Server

Američki profesor Danijel Server kaže da kazna možda nije prava reč ako premijer Kosova Aljbin Kurti odbije plan za deeskalaciju, ali ističe da je jasno da su SAD i EU spremne da uvedu određene mere.

Poznavalac političkih prilika na Balkanu nije isključio mogućnost da Kurti bude proglašen presonom non grata od strane Amerike, navodeći kao primer teškoće dobijanja američke vize kada je bio u opoziciji.

Server je rekao da SAD i EU imaju punu saglasnost za sve u procesu dijaloga, osim za inicijativu “Otvoreni Balkan”.

– Jedina tema gde primećujem razlike u stavovima EU i SAD je Otvoreni Balkan. SAD to podržavaju, EU se tome protivi – rekao je Server.

Upitan da li veruje da će SAD kazniti Kosovo i Kurtija ako ne bude pomeranja u pogledu predloga EU u tri tačke za deeskalaciju, Server je rekao da ne zna da li je reč “kazna” baš precizna, ali je dodao da je jasno da su SAD i EU spremne da izvrše pritisak na Kosovo za deeskalaciju.

Američki profesor govorio je i o nekim izveštajima u medijima, koji čak nisu isključili mogućnost da premijer Kurti bude proglašen personom non grata od strane SAD u slučaju da odbijanje deeskalacije bude ekstremno.

On navodi da je to loša ideja koja će Kurtija učiniti još neposlušnijim, ali ističe da to ne isključuje.

– To je loša ideja koja će Kurtija učiniti još tvrdoglavijim neposlušnijim, ali ne bih to isključio. Bilo je teško da dobije vizu godinama kada je bio u opoziciji – naglasio je Server.

Na kraju, na pitanje da li bi odluka američkog predsednika Džoa Bajdena o izvršnoj naredbi za zapadni Balkan mogla da bude povezana i sa situacijom na severu Kosova, Server je rekao da pretpostavlja da jeste povezana, ali je dodao da američka vlada treba da odgovori na to pitanje.

4 COMMENTS

  1. Ha ha, usa se igra dobrog pandura i loseg pandura, opet oni ga postavise tu hahahaa.
    Tipa srbi su retardi, nece skontati hahaa

  2. Pa sta? Sjasi Kurta da uzjase Murta ! I? Nesto ce da se promeni u americkoj politici prema Kosovu? Cisto sumnjam.

  3. Који цинизам
    Албанци пуцају по Србима, мамло па блокирају административне прелазе ,ужасна тортура , терор који штити НАТО
    И сад нешто американци као кажу е па мало се куртић заиграо …
    🇷🇺☦️🇷🇺
    Само Руске🇷🇺јединице да се врате на КиМ
    🇷🇸☦️🇷🇸

  4. Do kada se igrati corave bake? Americi i zapadu je cilj ostvariti konacni cilj progurati tzv. Kosovo u UN i druge medjunarodne institucije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here