EPA-EFE
Donald Tramp

“Ne vidim kako bi dijalog mogao da bude nastavljen pre formiranja vlade u Prištini, a mogao bi da bude još više odložen zbog srpskih izbora u maju”, rekao je za Kosovo Onlajn Danijel Server, profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, i istakao da sumnja da je u interesu Kosova da pregovara tokom predizborne kampanje u Srbiji.

Američki ekspert za Balkan je na pitanje da li će nakon dogovora o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, kao i najave uspostavljanja železničke linije, dijalog uskoro biti nastavljen, rekao da Priština i Beograd moraju istovremeno povlačiti poteze, odnosno i da takse budu ukinute i da se prekine kampanja za povlačenje priznanja Kosova.

– Drago mi je što je postignut napredak u vezi sa avionskim i železničkim linijama, uprkos ograničenjima avio-linije kada se radi o ljudima koji kao ja dolaze na Kosovo bez prolaska kroz Srbiju. I dalje mislim da je imenovanje Grenela čudno, ali mi je drago da mogu da odam priznanje kada je zasluženo – istakao je Server.

Što se tiče ideje o razmeni teritorija, Server smatra da je to “zombi“ ideja koja luta svetom, tražeći nekoga ko će je oživeti.

– Ne bih bio iznenađen da pronađe nekoga, ali ne mislim da je dobra ili izvodljiva. Glavna barijera je fundamentalno diplomatska, a to je reciprocitet. Šta god Srbija da dobije na severu, moraće da ekvivalentno da na jugu, a isto važi i za Kosovo. Mislim da niko nije spreman za to – tvrdi on.

– Nema sumnje da predsednik SAD Tramp traži bilo kakav internacionalni uspeh koji bi skrenuo pažnju sa njegovog impičmenta (opoziva) i suđenja u Senatu. Malo je zemalja u kojima unutrašnja politika nema uticaj na spoljnu politiku.

Mislim da je dogovor između Srbije i Kosova moguć. Moraće da podrazumeva to da Srbija u nekoj formi prihvati kosovsku nezavisnost i teritorijalni suverenitet, kao i razmenu diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora. Takođe će biti potrebne jasne odredbe u vezi sa zaštitom manjina i srpske kulturne i verske baštine na Kosovu, kao i jednakom zaštitom manjina, uključujući i albansku, u Srbiji – zaključio je Danijel Server za Kosovo Online.

1 COMMENT

  1. Ovaj komenta je upuce na izjavu da jeTramp pustio milu nizvodu
    da vas podsetim sta su ameri yradili sa irako
    najprije su dali sadamu zeleno svetlo da moze da okupira kuvajt
    a kad je sadam posao na kuvaj poznato je sta se dogodilo sa irakom
    amerima no da se nemoze verovati vec se ozbiljno nesmije verovati

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here