“Šešeljev cirkus je maslo Haga, ne Srbije”

0

Dačić o Šešelju: Poštovaćemo međunarodne obaveze
 

Dačić je posle rasprave o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu, odgovarao na pitanje novinara da li će srpske vlasti uhapsiti i vratiti u Hag Šešelja, ako to zatraži Haški sud.

 

Dačić je rekao da je "pravni cirkus oko Šešelja Srbiji nametnut od Haškog tribunala", da "Srbija u tome nije učestvovala" i kako je rekao, njegov i stav srpske vlade jeste da nema nikakve šanse za Šešeljevu politiku u Srbiji.

Kad je reč o Šešelju, te međunarodne obaveze su Srbiji nametnute u jednom procesu bez presedana "a s ciljem da se ugrozi politička stabilnost u Srbiji", kazao je Dačić.

 

"Ta tema uopšte nije bila aktuelna niti je bilo ko u Srbiji razmišljao na temu Šešelja", dodao je on.

 

"Očigledno je da on nema političku budućnost i da se koristi kao jedan od razloga za napad na Srbiju, i mislim da je to nešto što zaista nije trebalo međunarodnoj zajednici i Haškom sudu, odnosno onima koji vode glavni koncept kad je reč o tom sudu", kazao je Dačić.

 

On je takođe podsetio da je pitanje puštanja iz zatvora Haškog suda osetljivo za ceo region, i da Srbija nije tražila posebne osude za puštanje iz zatvora tribunala optuženih hrvatski, albanskih, muslimanskih ratnih komandanata.

 

Naglasio je da su u raspravi o Zapadnom Balkanu u EP to pitanje posebno nametnuli hrvatski poslanici desnice.

 

On je primetio da i u Hrvatskoj ima nacionalističkih pa i neonacističkih istupa i snaga, i dodao da za odnose u regionu uopšte nije bilo dobro što je ponovo sa albanske strane pokrenuto pitanje takozvane Velike Albanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here