pixabay.com

Znamo da nema ništa slađe od deljenja hrane sa svojim ljubimcem. Još ako maca počne da vam se umiljava oko nogu i prede, pa ko može da odoli, a da joj ne da neki zalogaj.

Ipak, treba da znate da to nije dobra ideja.

Evo nekoliko razloga zašto bi ljudi trebalo da budu oprezni kada je u pitanju deljenje hrane sa svojom mačkom:

Zdravstveni razlozi

Ljudska hrana često nije prikladna za mačke i može biti štetna za njihovo zdravlje. Na primer, neki sastojci u ljudskoj hrani, poput čokolade, luka, belog luka, grožđa i alkohola, su otrovni za mačke i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući trovanje.

Dijetalne potrebe

Mačke imaju specifične dijetalne potrebe koje se razlikuju od ljudskih. Njihova ishrana mora da sadrži odgovarajuće količine proteina, masti i hranljivih materija kako bi ostale zdrave. Deljenje ljudske hrane može dovesti do neravnoteže u njihovoj ishrani.

Gojenje

Hrana koja je prikladna za ljude obično je kaloričnija od hrane koja je dizajnirana za mačke. Deljenje ljudske hrane sa mačkom može dovesti do gojenja i pretilosti, što može izazvati niz zdravstvenih problema kod mačke, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Loše navike

Deljenje ljudske hrane sa mačkom može stvoriti loše navike kod nje. Na primjer, mačka može početi očekivati hranu sa vašeg stola i postati naporna tokom obroka.

Digestivni problemi

Mačke imaju osetljiv digestivni sistem, i mnoge ljudske namirnice mogu izazvati probavne smetnje i dijareju kod mačke.

Bezbednost hrane

Neke ljudske namirnice mogu sadržati bakterije, parazite ili hemikalije koje su štetne za mačke. Deljenje hrane sa svojom mačkom može izložiti njenom zdravlju riziku.

Umesto da delite ljudsku hranu sa svojom mačkom, preporučljivo je hraniti je odgovarajućom mačjom hranom koja je formulisana da zadovolji njene dijetalne potrebe. Ako želite povremeno da je častite, potrudite se da koristite specijalne mačje poslastice koje su dizajnirane da budu sigurne za mačke. Tako ćete se pobrinuti za njen zdrav i sretan život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here