EPA/Shawn Thew
Predsednik SAD Donald Tramp

Od društvene mreže za deljenje kratkih šaljivih i muzičkih klipova do neprijatelja br. 1 američkog predsednika Donalda Trampa. Kako je tekao čudan je put Tik-toka.

Šta je Tik-tok?

– Tik-tok je društvena mreža za deljenje kratkih video-snimaka, koja se primarno koristi za pravljenje kratkih komičnih, zabavnih i muzičkih snimaka. Mrežu u najvećoj meri koriste pripadnici mlađe generacije. Poput Tvitera, ali za video.

Aplikacija omogućava korisnicima da prave i postavljaju kratke snimke od tri do 15 sekundi, koji mogu da se uvežu u lup do 60 sekundi.

Čiji je?

– Žang Jiming osnovao je kompaniju „Bajtdens“ u Pekingu 2012. godine. Mrežu za kinesko tržište – Douđin, Žang je pokrenuo 2016. godine, a posle početnog uspeha naredne godine lansirao je Tik-tok za tržišta van Kine.

Popularnost

– Tik-tok je do 2018. godine ušao na tržište 150 zemalja. Ima oko 800 miliona aktivnih korisnika širom sveta. Zajedno sa Douđinom, Tik-tok je 2019. godine dostigao milijardu daunlouda, a u Ep storu (App Store) bio najpopularnija aplikacija 2018. i 2019. godine.

U čemu je problem?

– Najveću zabrinutost izaziva narušavanje privatnosti korisnika. Tik-tok navodi da prikuplja informacije tokom korišćenja aplikacije, IP adrese, podatke lokalnih provajdera, kretanje i lokaciju korisnika i druge informacije.

Za razliku od zapadnih, kineske kompanije, ne mogu da odbiju da svojoj državi predaju podatke koje prikupljaju o korisnicima, ukoliko dobiju takav zahtev.

Zašto se Tramp razbesneo?

– Iako su brojne države zabrinute zbog mogućeg narušavanja privatnosti korisnika i korišćenja njihovih ličnih podataka, nijedna do sada nije preduzela toliko drastične korake kao SAD, koja u Tik-toku vidi opasnost po nacionalnu bezbednost.

Američkog predsednika Donalda Tramp lično je razbesnelo to što su korisnici Tik-toka bili odgovorni za propast njegovog mitinga u Tulsi u Oklahomi. Događaj je planiran kao veliki povratak i Trampovo pokazivanje snage nakon višemesečnih loših rezultata u borbi protiv kovida-19.

Na miting je došao tek delić od 20.000 ljudi koji su se prijavili jer su korisnici Tik-toka koordinisano rezervisali karte, planirajući da uopšte ne dođu.

Šta dalje?

– Tramp je pre nekoliko dana prvo najavio da „Bajtdens“ mora da proda svoj udeo u vlasništvu aplikacije, a da će u protivnom izvršnom naredbom zabraniti dalji rad te mreže u SAD. Istog dana „Majkrosoft“ je ušao u pregovore sa „Bajtdensom“.

Isprva, „Bajtdens“ je planirao da zadrži manjinski udeo, ali je ipak odlučio da se potpuno divestira (izađe iz investicije) od Tik-toka kako bi sprečio njegovu zabranu.

Politički deo priče jeste da bi „Majkrosoft“ preuzeo rukovanje korisničkim podacima, što bi načelno trebalo da donese veću sigurnost podataka. Ono što bi, sada već izvesna, kupovina značila „Majkrosoftu“ jeste da bi tim potezom ne samo progutao konkurenciju već i na velika vrata ušao na tržište mreža za deljenje video-materijala.

Najnovije informacije govore da „Bajtdens“ pregovara i sa drugim potencijalnim kupcima, kao i da traže dozvolu da centralu kompanije prebace u London što bi značilo da više nisu kineska kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here