Lična arhiva
BRZO SE ZBLIŽILE: Greta Dragić sa Ivanom, Slađanom, Milicom i Mirom

Organizacija Gradimo mostove, u okviru koje se odvija saradnja između nemačkog grada Berzenbrika i grada pobratima Rume, učvrstila je višegodišnje povezivanje ta dva mesta, ali i razgranala svoje aktivnosti koje su našle odjeka i u Republici Srpskoj.

Mladi članovi organizacije rado posećuju jedni druge u Nemačkoj i Srbiji, druže se, ali i pomažu tamo gde je potrebno. Početkom decembra, tačnije od 2. do 10. decembra, u okviru organizacije se priprema putovanje dečjeg crkvenog hora “Sveti Đorđe” iz Bijeljine za Hanover. Svi detalji putovanja su isplanirani, ali broj učesnika se nedavno povećao za četiri devojčice iz opštine Vrbas, koje je dr Željko Dragić, predsednik organizacije, upoznao tokom lične humanitarne akcije.

Dragić, odnedavno stanovnik Ravnog Sela, naišao je na članak u medijima o samohranom ocu Goranu Čavraku, vozaču u opštini Vrbas, koji vodi brigu o svoje četiri maloletne kćeri. Goran sa ćerkama živi u trošnoj kući na starom nemačkom groblju. Sa svojim mezimicama on kuću održava urednu, ali im za zimski period nedostaju drva. Zato je dr Dragić, koje je i sam samohrani otac, rešio da obraduje ovu petočlanu porodicu.

– Odvezao sam im četiri kubna metra tvrdih, isečenih drva. Mi smo na neki način komšije, jer su nam naselja udaljena dvadesetak kilometara. Radost je bila obostrana. Ivana (10), Slađana (11), Milica (13) i Mira (14) su prihvatile moju ćerku Gretu (6) kao petu sestricu, a ona im je, samoinicijativno, darovala ceo svoj mesečni džeparac u iznosu od 40 evra – priča Dragić za “Vesti”.

Harmonija među devojčicama je dovela do novog humanog poteza. Dr Dragić je predložio da sve četiri devojčice krenu u decembru sa organizacijom Gradimo mostove u Nemačku. On će im donirati novac za izradu pasoša, ali bi bilo dobro da se javi još neki donator da se sestrama Čavrak obezbedi džeparac.

BIĆE TOPLO U KUĆI: Goran i Željko istovarili drva

Gostoprimstvo

Dragić kaže da je sestrama obezbeđen smeštaj u nemačkoj porodici, kao što je to uobičajeno kada je reč o ovakvim posetama, ali to može da se promeni ako neka naša porodica želi da im ponudi gostoprimstvo. Ukoliko neko želi da bude domaćin devojčicama iz Vrbasa može da kontaktira dr Dragića na nemački broj telefona +491736065438.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here