Vesti
Episkop Siluan tokom liturgije u hramu vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Episkop australijsko-novozelandski, gospodin Siluan, služio je svetu liturgiju u hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, povodom krsne slave ovog grada – Duhovskog ponedeljka.

Uz njega, služio je i episkop valjevski, gospodin Isihije, a sasluživali su im arhimandrit Petar i protonamesnik Filip Jakovljević, uz više eparhijskih sveštenoslužitelja.

Bogosluženje su pojanjem ukrasili horovi „Hadži Ruvim“ i „Emanuil“, a među okupljenim vernicima bili su i gradonačelnik Lazar Gojković sa saradnicima i načelnik Kolubarskog okruga Miloš Milutinović. Takođe, prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave i drugih javnih ustanova.

Vladike Siluan i Isihije ispred crkve u Valjevu

Nakon Liturgije, episkopi Siluan i Isihije su prelomili slavski kolač sa gradonačelnikom Valjeva i svim učesnicima svečanosti.

U obraćanju, vladika Siluan se zahvalio episkopu Isihiju na blagoslovu da služi u Sabornom hramu. Vladika je takođe preneo pozdrave sveštenstva, monaštva i eparhiota sa Petog kontinenta, uz molbu Valjevcima da ih se uvek sećaju u molitvi kako bi ih ojačali da izdrže vetrove zapadnog sveta i očuvaju bogatstvo Svetosavlja.

Episkop Siluan boravi u Srbiji od 10. maja, kada je otputovao na zasedanje Svetog arhijereskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Sa monasima na Ostrogu

Tokom boravka, obišao je mnogobrojne manastire i hramove širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Vladika je posetio i manastir Ostrog, gde je u crkvi vavedenja Presvete Bogorodice, na praznik Svetog mučenika Teodora Ankirskog i Sv. mučenika Petra, služio liturgiju, uz sasluženje igumana Isaije iz manastira Bijela i jeromonaha oca Romana, sabrata manastira Ostrog.

Iz ove pravoslavne svetinje episkop Siluan se uputio u Obrenovac, gde je u sabornom hramu služio liturgiju na proslavi silaska Svetog Duha na apostole.

Inače, vladika Siluan je neraskidivo vezan za valjevski kraj i Eparhiju valjevsku, pošto je upravo tu duhovno uzrastao uz blaženopočivšeg vladiku Milutina, kojem je služio pomen i tokom ovog boravka u otadžbini.

Vladika sa novim sveštenikom Lazarice Jovanom Jovićem i njegovom suprugom

Novi sveštenik u Lazarici

Tokom boravka u Srbiji, episkop Siluan je rukopoložio u čin prezvitera Jovana Jovića, koji uz blagoslov vladike Isihija dolazi da služi u Australiji.

Kako je objavljeno na zvaničnoj fejsbuk stranici Mitropolije australijsko-novozelandske, prezviter Jovan Jović novi je sveštenik u crkvi Svetog kneza Lazara – Lazarici, u sidnejskom naselju Aleksandrija.

Rukopoloženje novog sveštenoslužitelja obavljeno je u manastiru Lelić, pokraj kivota Svetog vladike Nikolaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here