Ivan Strahinić
Čudesna lepota: Gradska kuća je izgrađena između 1908. i 1912.

Označen kao evropski grad secesije, Subotica je potpuno drugačije vojvođansko mesto. Izvanredno kulturno nasleđe, bogato ukrašene građevine, multikulturalni duh i evropski šarm su osobine koje čine da se ovaj grad razlikuje od svih koji mu se nalaze u blizini i svakako zaslužuje da se izdvoji vreme za posetu.

Subotica je poznata po opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima, ali i po festivalima, koncertima i živopisnom kulturnom životu.

– Subotica ima neku svoju priču – kratko konstatuje fotograf Ivan Strahinić i naglašava da u ovom gradu dve stvari nikako ne bi trebalo propustiti: Gradsku kuću u samom centru grada i Palićko jezero.

Gradska kuća je simbol Subotice koja prosto mami neverovatnom arhitekturom i istorijom. Visoka 76 metara, sagrađena je u periodu između 1908. i 1912. na površini od 5.838 kvadrata. Projektovale su je poznate budimpeštanske arhitekte Marcel Komor i Deže Jakab.

– Ako budete u mogućnosti, obavezno doživite Suboticu s vidikovca Gradske kuće. Osim pogleda iz drugačije perspektive na ovo graditeljsko remek-delo, uživaćete i u izuzetnom pogledu na ceo grad – dodaje Strahinić.

Arhitekturu secesije prepoznaćete, takođe, i u zgradi Gradskog muzeja, Sinagogi, Velikoj terasi, Najamnoj kući Salomona Sonenberga, palatama Leović, Rajhl Ferenc Jožefa Roznofskog, Dušana Stojkovića ili Austrougarskoj banci. Subotica nudi toliko toga!

A na samo osam kilometara od nje nalazi se Palić. S istoimenim jezerom, raskošnim parkovima, vilama i neobičnim građevinama s početka 20. veka, uz nesvakidašnji mir i tišinu koji nudi, ovo naselje predstavlja idealno mesto za odmor. Palić je najveće prirodno jezero u Srbiji, a prvi put se pominje u spisima iz 15. veka. Duboko je do tri i po metra, izrazito zelene boje zbog velikog broja algi i ima tri uređene plaže. Veruje se da je ostatak Panonskog mora jer je jezerska voda nekada bila slana, te je iz njega u 18. veku vađena so. Mnogo je, pak, zanimljivija legenda po kojoj je pastir Pavle tu napajao stoku, ali i izgubio stado, pa je od njegovih suza nastalo slano jezero.

– Šarmantni i koloritni Palić ostavlja utisak pravog malog mondenskog mesta. Vile, šetalište, svetlucanje jezera i predivni zalazak sunca su “obavezni repertoar” – ističe naš foto-vodič.

Palić se pamti i po čardama i salašima s vrhunskom gastronomskom ponudom, po kulturno-zabavnom i sportskom sadržaju kao i raznovrsnim manifestacijama. Naselje je čuveno i po zoološkom vrtu, ne samo zbog bogate kolekcije životinja već i zbog toga što većina nije u kavezu i slobodno šeta ograđenim delovima parka. To vrt čini veoma zanimljivim, pogotovo najmlađim posetiocima.

Zadivljujuća umetnost

Vila Lujza

Prelepa Vila Lujza je podignuta 1892. u okviru sportskog kompleksa Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste i osnivača Palićke olimpijade (1880). Izgrađena je u tada pomodnom švajcarskom stilu, s mnogo drveta i crepovima od čuvene žolnai keramike.

Vila “Lujza”

Velika terasa

Velika terasa je najznačajniji objekat na Paliću, koji je izgradio 1912. poznati mađarski arhitektonski dvojac Komor-Jakab. Posle tačno jednog veka, Velika terasa je postala najznačajniji kongresni centar u okruženju, namenjen za održavanje kongresa, konferencija, sastanaka, ali i raznih izložbi, manifestacija i performansa.

Velika terasa spomenik kulture
Palić mami goste

Franjevačka crkva

Franjevački samostan i crkva posvećena Svetom Mihajlu nalaze se na mestu subotičke tvrđave, jedne od najvažnijih strategijskih tačaka u borbi protiv Turaka, podignute 1439. trudom Janka Sibinjanina. Crkva je podignuta 1730. godine proširivanjem kapele koju su 1695. osnovali franjevci u velikoj dvorani prizemlja subotičke kule. Ostatak prostorija pretvoren je 1716. godine u samostan.

Franjevačka crkva podignuta 1730.