Sever pod kontrolom Beograda, a ne Prištine

0

Beta/N. P.
Zbunjuje Brisel: Tomislav Nikolić
 

Obrazlažući svoju platformu za Kosovo koju još nije predstavio javnosti, on je ocenio da Zajednicu srpskih opština (ZSO) ne treba konstituisati u skladu sa zakonima Kosova i dodao da je moguće zauzeti novi pristup u vezi četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

– Može da se napravi malo drugačiji pristup, da se razgraniči da li mi prihvatamo da prištinska administracija uopšte, ikada, preuzme ingerencije na severu Kosova i Metohije. Zašto bismo mi naterali svoj narod, ako to nije mogla ni sila ni oružje – kazao je Nikolić.

Politički analitičar Dušan Janjić podseća da se sporazumom iz Brisela potpisanom aprila 2013. Vlada Srbije obavezala da ukine paralelne institucije i to je, na osnovu tog sporazuma, trebalo da učini do kraja 2013. Ono što predsednik Nikolić govori, smatra Janjić, pokazuje da je postojao "osmišljen plan" da se to ne učini. To upućuje, dodaje Janjić, na zaključak da su tačne kritike koje dolaze na račun Vlade za neprimenjivanje sporazuma iz Brisela.

– Platforma predsednika još nije predstavljena javnosti, a na osnovu onoga što smo do sada čuli mogli smo da zaključimo da ona ne odstupa mnogo od postojeće prakse Beograda. Kada je reč o ZSO, ona tek treba da uđe u proces primene, a takođe statut još nije predstavljan javnosti. Predsednik Nikolić ili ima punu saglasnost Vlade Srbije ili pokušava da navede na ono što je njegovo viđenje. Svojim izjavama predsednik je uveo nove elemente, a to je da Vučić ne može samostalno da vodi politiku oko Kosova, da mora da dođe pred Skupštinu i da brani ono sve što piše u programu Vlade u ZSO, a ako ne dobije podršku ide se na referendum – kaže Janjić.

On zaključuje da je izvesno da je Nikolić kandidovao temu Kosova i da će u 2015. toj temi biti posvećeno više prostora nego reformama.

Težak sastanak u Briselu

Nikolić je ocenio da premijera Aleksandra Vučića čeka "težak sastanak" u Briselu početkom februara. Predsednik kaže da bi posle toga Narodna skupština trebalo da izađe sa stavom šta u pregovorima može da se zastupa, a šta ne.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here