Youtube/AiirSource Military
Foto: Ilustracija

Severna Koreja je lansirala danas sa svoje zapadne obale balističku raketu kratkog dometa (SRBM), saopštila je vojska Južne Koreje.

U saopštenju združenog generalštaba južnokorejskih i američkih oružanih snaga saopšteno je da je raketa lansirana u 11.05 sati po lokalnom vremenu iz oblasti Tongčang-ri na zapadnoj obali Severne Koreje i da je projektil preleteo 800 kilometara pre nego što je pao u more, prenosi agencija Jonhap.

U saopštenju se navodi da je u pitanju još jedna provokacija i neprijateljski čin Pjongjanga zbog tekućih zajedničkih vojnih manevara južnokorejskih i američkih oružanih snaga.

“Obaveštajne službe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Države sprovode sveobuhvatnu analizu specifičnosti lansiranih raketa”, navodi se u saopštenju i poručuje da će saveznici izvesti svoju kombinovanu vojnu vežbu “visokim intenzitetom i temeljno”.

Južna Koreja i SAD su izrazile odlučnost da će održati maksimalnu borbenu gotovost u slučaju bilo kakvih provokacija Severne Koreje.

“Snažno osuđujemo seriju raketnih testiranja severnokorejskih balističkih projektila kao čin ozbiljne provokacije koja šteti miru i stabilnosti ne samo na Korejskom poluostrvu, već i u celoj međunarodnoj zajednici. Reč je o jasnom kršenju rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju združenog generalštaba i apeluje na Pjongjang da odmah obustavi sva raketna lansiranja.

Ministar odbrane Japana Toširo Ino ocenio je da je ponašanje Severne Koreje neprihvatljivo, jer ugrožava međunarodni mir i bezbednost.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here