Youtube/AiirSource Military

Severna Koreja ispalila je rano jutros novi projektil, a prema informacijama iz Južne Koreje i Japana, najverovatnije je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Generalštab južnokorejske vojske je saopštio da je raketa lansirana iz oblasti Sunan, nedaleko od severnokorejske prestonice.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je ovaj potez Pjongjanga, navodeći da je njegova zemlja “uložila snažan protest protiv Severne Koreje, koja ponavlja provokacije učestalošću bez presedana”.

– Poručili smo Severnoj Koreji da apsolutno ne možemo da tolerišemo takve akcije – rekao je japanski premijer novinarima U Tajlandu, gde učestvuje na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Kišida je dodao da je raketa najverovatnije pala u vodama zapadno od japanskog najsevernijeg ostrva Hokaido, koje se nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Japana.

Podsetimo, Severna Koreja je u četvrtak lansirala balističku raketu kratkog dometa ka Japanskom moru, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zapretio da će pokrenuti ozbiljnije vojne odgovore na jačanje savezništva SAD sa Južnom Korejom i Japanom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here