Youtube/AiirSource Military

Maksimalna brzina balističke rakete koju je Severna Koreja ispalila danas bila je 17 maha, javila je agencija Jonhap pozivajući se na južnokorejsku vojsku.

Armija je saopštila da je projektil preleteo dužinu od oko 4.600 kilometara i dostigao maksimalnu visinu od 1.000 kilometara.

U ranijim izveštajima rečeno je da je Severna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa prema Japanskom moru.

Projektil je preleteo japansku teritoriju i pao u Tihi okean, izvan ekskluzivne ekonomske zone ove zemlje. Japanski izvori navode da je raketa pala na udaljenosti od 3.000 kilometara od Japana. Smatra se da je raketa letela u pravcu ostrva Hokaido i prefekture Aomori na ostrvu Honšu.

Japan je saopštio da nije preduzeo aktivnosti za obaranje rakete. Ministar odbrane Jasukazu Hamada izjavio je da “Japan neće uzvratiti na napad Severne Koreje, ali da će povećati odbrambenu gotovost u slučaju novog napada”.

I Južna Koreja je najavila da će pojačati odbranu i povećati saradnju sa saveznicima.
Južnokorejske vlasti tvrde da Severna Koreja, posle ispaljivanja balističke rakete, nije danas odgovorila na svakodnevnu komunikaciju preko međukorejske linije za vezu.

– Pjongjang nije odgovorio na poziv za otvaranje komunikacije preko međukorejske linije za vezu u devet časova, iako je vojna “vruća linija” u funkciji – rekao je zvaničnik nadležnog ministarstva u Seulu.

On je dodao da južnokorejska vlada pokušava da otkrije razlog i da se ne isključuju tehnički problemi.

Sjedinjene Države su oštro osudile lansiranje balističke rakete preko teritorije Japana. Ovo poslednje lansiranje je peto za poslednjih 10 dana. SAD su prošle nedelje zajedno sa Južnom Korejom i Japanom izvele pomorske vojne vežbe koje Pjongjang smatra pretnjom za svoju bezbednost.

1 COMMENT

  1. Све по закону и демократским нормама. Редовно тестирање одбрамбених способности у Северној Кореји, али се враг препо у овим хистерицима са запада. Подршка Киму у одбрани народа и државе од Америчке и западне диктатуре и агресије.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here