pixabay.com
Ilustracija

Severna Koreja ispalila je više raketa kratkog dometa prošlog vikenda, osuđujući Vašington zbog zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

Ispitivanja raketa, koja ranije nisu bila prijavljena, predstavljaju prvi direktni izazov lidera Severne Koreje Kim Jong Una predsedniku Bajdenu, čiji pomoćnici još uvek nisu izneli svoj pristup nuklearnoj pretnji režima usred tekućeg pregleda politike SAD i Severne Koreje.

Nedeljama su američki odbrambeni zvaničnici upozoravali da obaveštajni podaci ukazuju da bi Severna Koreja mogla da vrši raketna ispitivanja.

Režim je počeo više da se žali zbog vojnih vežbi SAD prošle nedelje kada je Kimova sestra upozorila da bi, ako Bajdenova administracija “želi da spava u miru naredne četiri godine, bolje da se uzdrži od stvaranja smrada”.

Testovi su izvršili ponovni pritisak na Sjedinjene Države da razviju strategiju za suzbijanje nuklearne pretnje koja već decenijama narušava uzastopne republikanske i demokratske administracije.

Glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da administracija Bajdena želi razviti “novi pristup” Sjevernoj Koreji, ali ponudio je nekoliko detalja. Američke diplomate obavestile su saveznike u Aziji poslednjih nedelja da će se strategija razlikovati i od pristupa predsednika “Donalda Trampa” odozgo prema dole, direktno se sastajući sa Kimom, i od formulacije predsednika od Baraka Obame odozdo, koja se zaklela na angažman sve dok Pjongjang nije poboljšao svoje ponašanje.

Obe politike nisu uspele da spreče Severnu Koreju da unapredi svoj sistem naoružanja i represiju nad sopstvenim građanima kombinacijom masovnog nadzora, mučenja i kampova političkih zatvorenika koje su osudile grupe za ljudska prava širom sveta.

Preostala korist diplomatije Trampovog samita je u tome što se režim uzdržao od detoniranja nuklearnog uređaja ili lansiranja rakete dugog dometa od kada se Tramp sastao sa Kimom u Singapuru 2018. godine.

Administracija Bajdena bila je svesna da bi mogla biti podvrgnuta kritikama zbog popuštanja u slučaju da Severna Koreja ponovo pokrene nuklearne provokacije.

Te zabrinutosti postale su hitnije početkom ovog meseca kada su američke obaveštajne službe otkrile signale da bi Severna Koreja mogla da nastavi sa testiranjem, rekli su tri osobe upoznate sa situacijom.

Satelitske slike koje ukazuju na porast aktivnosti u severnokorejskom centru za nuklearna istraživanja Iongbion, koje je objavila veb lokacija 38 Sever, takođe su zabrinule američke zvaničnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here