Pixabay.com

Severna Koreja je danas saopštila da će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit u junu, koji je, kako je rečeno, neophodan za jačanje spremnosti protiv pretnji od SAD i njihovih saveznika.

Japanska vlada saopštila je u ponedeljak da je dobila obaveštenje Pjongjanga o planu za lansiranje satelita između 31. maja i 11. juna, prenosi Kjodo.

Portparol vlade Hirokazu Macuno rekao je na konferenciji za novinare da će Tokio “preduzeti sve neophodne mere, uključujući presretanje” svake rakete za koju postoji bojazan da može pasti na japansku teritoriju.

Plan za lansiranje je objavio u ponedeljak Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Severne Koreje, prenela je KCNA.

On je, govoreći o jednoj od najvećih zajedničkih vojnih vežbi koje SAD i Južna Koreja izvode u blizini granice sa Severnom Korejom, rekao da zbog „nepromišljenih vojnih poteza“ dve zemlje Pjongjang oseća „potrebu da proširi izviđanje i informaciona sredstva, unapređujući različita odbrambena i ofanzivna naoružanja“.

SAD i saveznici smatraju da je lansiranje rakete Pjongjanga sa navodnim satelitom ekvivalentno testiranju balističke rakete i da time predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje Severnoj Koreji zabranjuju takve aktivnosti vezane za naoružanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here