Pixabay.com

Severna Koreja je danas osudila, kako je navedeno u Pjongjangu, agresivne poteze Vašingtona i Seula, obećavajući da će se osvetiti, u trenutku dok obeležava 72. godišnjicu od izbijanja Korejskog rata.

Usled zabrinutosti da bi Severna Koreja mogla da se pripremi da izvrši prvu nuklearnu probu u poslednjih pet godina, južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol i američki predsednik Džozef Bajden saglasili su se u maju da rasporede više američkog oružja ako bude neophodno da se odvrati Sever, preneo je Rojters.

Severnokorejska agencija KCNA izvestila je da su brojne radničke organizacije održale sastanke kako bi se zaklele da će se osvetiti američkim imperijalistima, okrivljujući SAD za početak Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Rat se završio primirjem, ali ne i postizanjem mirovnog sporazuma, što znači da su snage UN-a koje predvode SAD još uvek tehnički u ratu sa Severnom Korejom, podseća britanska agencija.

Prema izveštaju KCNA, Pjongjang je osudio Vašington zbog, kako je naveo, agresivnih poteza koji je SAD preduzela sa Južnom Korejom i Japanom i rekao da je pokušaj SAD da rasporede strateška sredstva na jugu usmeren na izazivanje novog rata.

Strateška sredstva obično uključuju nosače aviona, bombardere dugog dometa ili raketne podmornice.

Ovakvo drsko ponašanje SAD podstiče bes i osvetu korejskog naroda, izvestila je KCNA.

Obeležavajući godišnjicu rata u Seulu, Jun je obećao da će učiniti sve da zaštiti slobodu i mir.

“Zadržaćemo jak bezbednosni stav zasnovan na savezu Južne Koreje i SAD i jakoj vojsci podržanoj naukom i tehnologijom”, napisao je on na Fejsbuku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here