EPA-EFE/Clemens Bilan

Švajcarska kompanija „Olsiz“ povukla je brodove iz Baltičkog mora koji su se bavili izgradnjom „Severnog toka 2“, piše „Blumberg“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika kompanije.

Razlog za povlačenje brodova su američke sankcije koje su uvedene ruskom gasovodu. One su stupile na snagu u subotu ujutru. Prema podacima agencije, „Olsiz“ je odbila da komentariše pitanje, koliko će biti odložen projekat.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je obećao da će Rusija odgovoriti na američke sankcije ruskom gasovodu, ali tako da sebi ne nanese štetu.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Protiv gasovoda je bila Ukrajina koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa i SAD koji imaju ambiciozne planove po pitanju izvoza tečnog prirodnog gasa u Evropu.  Osim njih i Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat. Međutim, Nemačka je ta koja svesrdno podržava ovaj projekat.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here