Epa/Chris Ratcliffe/Pool

Kineski predsednik Si Ðinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

– Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma – rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, preneo je Tass.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su srediuštu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

– Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetaih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja – rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je „neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti“.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

3 COMMENTS

  1. Bravo razboritoj poruci Si Djipinga. BRIKS moze da odoli svim provokacijama
    i sankcijama zlonamjernih i nepromisljenih zapadnih lidera, koji guraju u katastrofu,
    ekonomsku i moralnu, cijeli svijet.

  2. Pa sad od mene nikakav bravo. Vec velika SRAMOTA. Sve to je pitanje obicne perspektive pa i prakticnog (humanitarnog) delovanja na planeti ovoj. Toliko o kradljivoj svraki. Hvala na paznji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here