EPA/Filip Singer

Predsednik Kine Si Đinping upozorio je da zemlja mora da se pripremi za najgore scenarije jer se bezbednosna situacija pogoršava.

– Kina se suočava sa sve težim i složenijim izazovima nacionalne bezbednosti i mora da se pripremi za najgore scenarije povećanjem svojih kapaciteta za suočavanje sa unutrašnjim i spoljnim pretnjama – upozorio je Si na sastanku komisije za nacionalnu bezbednost sa najvišim zvaničnicima Kine, prenosi agencija Sinhua.

– Moramo biti spremni na najgore i ekstremne scenarije i da budemo spremni da izdržimo veliki test jakih vetrova, nestabilnih voda, pa čak i opasnih oluja – rekao je on i dodao da je potrebno više napora da se modernizuje nacionalna bezbednosna arhitektura kao i priprema “za stvarnu borbu i bavljenje praktičnim problemima”.

Si je svoje komentare komisiji za nacionalnu bezbednost izneo usred rastućih tenzija sa SAD. Samo ove nedelje, Peking je odbio zahtev Vašingtona za sastanak šefova odbrane dve zemlje iako obojica prisustvuju bezbednosnoj konferenciji u Singapuru u junu, navodeći potrebu da američki zvaničnici poštuju suverenitet i zabrinutost Kine.

Vladajuća Komunistička partija upozorila je na rizike koje predstavlja napredak u veštačkoj inteligenciji, istovremeno pozivajući na pojačane mere nacionalne bezbednosti. Na sastanku je upućen poziv na „predane napore za očuvanje političke bezbednosti i poboljšanje upravljanja bezbednošću internet podataka i veštačke inteligencije“

Đinping je istakao na sastanku da treba imati svest o komplikovanim i izazovnim okolnostima sa kojima se suočava nacionalna bezbednost. Kini je potreban novi obrazac razvoja sa novom bezbednosnom arhitekturom, rekao je on.

Izjave iz Pekinga usledile su nakon prekjučerašnjeg upozorenja naučnika i lidera tehnološke industrije, uključujući visoke rukovodioce u Majkrosoftu i Guglu, o opasnostima koje veštačka inteligencija predstavlja za čovečanstvo.

3 COMMENTS

  1. Svi nazad na njive. Civilizacija je pocela sa poljoprivredom. Seljak je fundament, a ne algoritam.

  2. Algoritmu moraju da se unesu programi na osnovu kojih će izvoditi zaključke. Ako je neko uneo program “uništi Kinu” – on će takve podatke obrađivati i davati preporuku o postupanju u tom pravcu. Sa druge strane, onaj ko ubaci program “zaštiti Kinu od algoritma koji treba da uništi Kinu” biće verovatno uspešan u toj borbi. Dok se borba odvija u sajber prostoru – to i nije tako loše. Ko je inteligentniji nek pobedi.
    Ja navijam za program “Bože spasi, Bože hrani, srpske zemlje, srpski rod … “. To bi naravno podrazumevalo jaku Kinu !

  3. Kineska politika je jako prakticna. Znaju da je jedina chip tehnologija preduzeca iz Holandije ASML. I imaju i dan – danas izvrsne trgovacke veze sa celim Zapadom. Jos sutra ce da se okrenu i Americi i Zapadau i da nastave sa kolonizacijom Centralne Azije i pogdekojeg projekta po Srbiji. Ne mare bas Kinezi za nas. I kinski prvi putnicki avion je pun americke i evropske tehnologije.
    Negp kako i sam(a) kazes: samo umesto Boga – ja kzem Srbine spasi i ‘rani srpske zemlje i cuvaj srpski rod. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here