EPA/DAMIR SAGOLJ

Predsednik Kine Si Đinping sutra stiže u dvodnevnu posetu Srbiji, a u toku su poslednje pripreme pred dolazak jednog od najvećih svetskih lidera.

Kako je potvrđeno medijima, Si Đinpinga će pratiti delegacija od 400 ljudi, a kineskog predsednika će čuvati čak 3.400 policajaca.

Predsednika Kine dočekaće srpski MIG-ovi koji će pratiti njegov avion od ulaska u vazdušni prostor Srbije. MIG-ovi će ga i ispratiti kada dan kasnije iz Beograda krene put Budimpešte.

Na beogradskog aerodromu Si Đinpinga će dočekati Garda Vojske Srbije postrojena u njegovu čast, a biće upriličena i folklorna tačka, dok će na velikom zidu stajati poruka kineskom predsedniku.

Duž puta u Beogradu, biće postavljene kinesko-srpske zastavice i ispisane poruke na nadvožnjacima.

Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija, gde će kineskog lidera dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prilikom posete biće potpisano i tridesetak sporazuma.

Tokom ručka, služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će Siju lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog vina koje je najvećim delom autohtona srpska sorta.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program – pesmu “Moja domovina i ja” otpevaće na kineskom devojka iz Srbije, a na kineskom jeziku će i dečji hor “Čarolija” izvesti pesmu “Prelepi cvet jasmina”.

Program će biti završen pesmom “Ovo je Srbija”.

Ovo će biti druga poseta Si Đinpinga Beogradu za osam godina – on je boravio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine nakon 32 godine. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”.

Inače, Srbija je druga stanica evropske turneje kineskog predsednika, koji u Beograd stiže iz Pariza. Nakon Srbije, otputovaće u posetu Mađarskoj.

2 COMMENTS

  1. Radujemo se Vašem dolasku dragi prijatelju i vođo velikog Kineskog Naroda!
    Imati Vas u našoj zemlji bar za par sati velika je privilegija i čast.
    Za uvek sve najbolje VAMA i prijateljskom Kineskom Narodu!!!

  2. Vodja velikog kineskog naroda, je prvo otisao na noge francuskom predsedniku Macronu, pa onda kod gospodje van der Leiden, pa tek onda za Srbiju i Madjarsku gde kineski policijski agenti mogu da vrse patrole i kineske gradjane u ovimdrzavama kontroliraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here