EPA
Si Đinping

Predsedniku Kine Si Ðinpingu danas je i formalno poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije, a izabrano je još šest članova Stalnog komiteta Politbiroa KP za narednih pet godina, među kojima Li Ćijang, budući premijer. Si je dobio treći petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara partije. Uz Sija i Lija, za članove Stalnog komiteta izabrani su i Džao Leđi, Vang Huning, Čai Ći, Li Si, Ding Suesijang.

Obraćajući se novinarima nakon što je obezbedio svoj treći mandat, Si Đinping je istakao da su Kina i “svet” potrebni jedni drugima.

– Kina ne može da se razvija bez sveta, a svetu je takođe potrebna Kina. Posle više od 40 godina nepokolebljivih napora ka reformama i otvaranju, ostvarili smo dva čuda – brz ekonomski razvoj i dugoročnu društvenu stabilnost – istakao je on.

Si je istakao da je partija sposobna da izvede “nova i veća čuda tokom novog marša u novu eru”.

On je pozvao stranku da “jača svoje istorijsko samopouzdanje i inicijativu, kao i da se hrabro bori i ostvari pobede”.

Stalni komitet je najmoćnije kinesko političko telo, zaduženo za donošenje najvažnijih odluka u zemlji, koja je proteklih godina postala druga po snazi svetska ekonomija, navodi CNN.

Članovi Stalnog komiteta biraju se glasovima 205 članova Centralnog komiteta, ali se to glasanje smatra formalnošću, pošto se odluke o sedmočlanom sastavu donose mesecima ranije, na sastancima vodećih partijskih funkcionera iza zatvorenih vrata.

1 COMMENT

  1. Sve je vise faraona na zemlji. Neki smrtnici postaju bogovi ili sto je najgore misle da su nezamenjivi. Umesto napretka i svetla, boreci se za prvo mesto, donose ratove, mrak i pakao obicnom coveku

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here