Tanjug
Tomas Šib

Izjava nemačkog ambasadora u Srbiji Tomasa Šiba da je bombardovanje nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije kontroverzno pitanje, ali da je bilo neophodno da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu, izazvala je burne reakcije zvaničnika Srbije.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije kaže da je nemački ambasador očigledno napravio pogrešan korak ovom svojom izjavom.

Jovanović ističe i da se postavlja pitanje da li je ovom izjavom Šiba želeo da opravda agresiju koju je NATO načinio 1999. godine, kao i činjenicu da je rat zabranjen, pa da samim tim nije bio ni legalan.

– Očigledno da je nemački ambasador učinio pogrešan korak. Da li je to učinio iz obaveze da se opravdava agresija NATO ili je u pitanju jedno njegovo lako prebacivanje s jedne teme na drugu. Čak i taj pokušaj opravdavanja, izbegava da kaže da nije legalna. Po međunarodnom pravu rat je zabranjen i određeno je da se samo u dva slučaja mogu voditi vojne akcije. Jedna u samoodbrani, a druga u slučaju održavanja mira i bezbednosti. Zemlje NATO-a su izvršile, u ovom slučaju, vojnu akciju protiv jedne zemlje koja im ništa nije učinila – rekao je Jovanović.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ističe i kako je Šiba prvi koji je od zapadnih ambasadora iskoristio reč “genocid” što celu priču diže na viši nivo kako bi se, dodaje, lakše opravdali zločini koje je NATO počinio.

– Sa aspekta naših odnosa sa Nemačkom i stava, neophodno je da se ovo razjasni. Dakle, da li je to on rekao kao sopstveno mišljenje ili stav… Ovde je ključna reč ‘genocid’. Ovo je prvi put da neko od zapadnih ambasadora celu tu priču dovodi na teren genocida. Do sada je stalno govoreno ‘Humanitarna intervencija’. Međutim, genocid je najviši mogući nivo i očigledno je pokušao da se dizanjem tog nivoa, opravda akcija u skladu sa interesima na zapadu. Zbog toga je jako važno ovo razjasniti i neophodno je da naši nadležni organi to razjasne sa Nemačkom. Cela ova priča, čini mi se da je dignuta na viši nivo, na nivo genocida kako bi se lakše opravdavalo sve ono što su učinili – izjavio je Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here