EPA/Atef Safadi

Na jednostavnom strelištu izvan Kijeva, grupa od 20 državljana Rusije nosi ukrajinske uniforme i trenira pucanje iz jurišnih pušaka i mitraljeza. Uskoro će, očekuju, ciljati na rusku vojsku, piše Rojters.

Njihov komandant, Ukrajinac koji se predstavio pozivnom oznakom Batja, govori kako su neki od regruta u novooformljenom ukrajinskom Sibirskom bataljonu, sa žuto-plavom zastavom na rukavima, spremni za borbu.

Ukrajinski vojni oficir, koji je tražio da ostane anoniman, kaže da je većina od 50 pripadnika jedinice došlo iz Rusije, prošavši kroz treće države kako bi stigli do Ukrajine. Dodaje kako su većinom pripadnici autohtonih naroda Sibira. Regruti govore kako žele da se bore protiv, kako kažu, ruskog imperijalizma i u Ukrajini i njihovim domovinama.

– Počev od Carske Rusije, kada su nas kolonizovali, uništavaju naše kulture, naše jezike i naše tradicije. To je rusifikacija, čisto i jednostavno – navodi za Rojters Genadij, 29-godišnjak sa pozivnom oznakom Burjat, a koja se odnosi na njegovu domovinu Burjatiju na obalama Bajkalskog jezera.

Fondacija Slobodna Burjatija

Vojni analitičari smatraju da Burjatija, kao i neke drugi ruski regioni gde žive autohtoni narodi, daje neproporcionalno veliki broj vojnika za ruski vojni poduhvat. Genadij ističe da su mnogi prisilno mobilizirani u rusku vojsku, dok su drugi namamljeni platama koje su i do 10 puta veće od nekih plata u regionu.

Građansko udruženje Fondacija Slobodna Burjatija navodi da je neproporcionalno regrutiranje Burjata politički izbor jer Kremlj smatra da se tako smanjuju šanse za protivdržavne proteste u Burjatiji.

Nisu svi regruti iz Sibira, neki dolaze iz drugih delova Rusije, ali svi govore da su tu zbog želje da se pridruže borbi protiv Rusije na strani Ukrajine, te izražavaju solidarnost sa sibirskim narodima.

– Ne želim ni najmanje da učestvujem u onim užasnim zločinima koje je država uradila unutar sopstvenih granica, kao ni, što je još užasnije, u ogromnoj vatrenoj sili koja ubija hiljade Ukrajinaca, bez milosti prema ženama, deci ili starijima – reči su 41-godišnjaka iz moskovskog regiona sa pozivnom oznakom Gandi.

“Zatvor nacija”

Rusija negira napade na civile u njenoj invaziji na Ukrajinu, a ruski predsednik Vladimir Putin poručuje da je spreman da koristi sva dostupna sredstva kako bi branio “teritorijalni integritet” Rusije.

Gandi je uzeo oznaku zbog svoje fascinacije idejama indijskog lidera iz 20. veka koji je predvodio Indiju u borbi za nezavisnost od britanske kolonijalne uprave.

Sada Gandi Sibirskog bataljona želi da razbitje, kako kaže, ruski “zatvor nacija”.

– Mislim da će ovo pomoći padu imperije, uništenju zatvora – dodao je.

3 COMMENTS

  1. Још један амерички плаћеник,
    Бит ће му весело
    Да доспје стварно у Сибир
    Како су то комунисти , енглески плаћеници, то радили…

    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  2. Kako ljudima, ili sta su vec, nije jasno da svi drugi narodi za njih STVOROVI NIZE INTELIGENCIJE I ROBOVI PO RODJENJU! Cemu se ti “gandijevci” nadaju? Zar ih istorija indijanskih, kanadskih, aboridzinskih, majanskih, asteskih, libijskih, indijskih … nista nije naucila. Zar neko zaista moze biti toliko glup i nadati se ravnopravnosti sa Anglosaksonskim narodima!
    Samo vi regrutujte “sibirske jedinice” ne bi li se oslobodili glupih glava na ramenima…

  3. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here