commons.wikimedia/HutheMeow
Sidnej

Ukoliko živite u nekom od najvećih australijskih gradova, vrlo verovatno plaćate visoke rate kredita ili rentu, mnogo novca vam odlazi na prevoz, hranu, a restorani i noćni provod su papreno skupi. Štaviše, mnogi su uvereni da je Sidnej među nekoliko najskupljih gradova na svetu, a Melburn odmah “tu negde”. Međutim, statistički podaci za 2019. godinu pokazuju da su svi australijski gradovi zabeležili pad na listi najskupljih za život i sada više ni Sidnej nije među “top 10”.

Najnovije istraživanje instituta Economist Intelligence Unit’s (EIU) pokazuje da je glavni grad Novog Južnog Velsa skliznuo sa desetog mesta na svetu na poziciju broj 16, dok je Melburn pao čak osam mesta i sada je na “tek” 22. stepeniku svetske piramide skupog života.

Brizbejn je ove godine ispao čak iz prvih 40 (sa 26. na 41. mesto), dok je Adelajd zabeležio najveći pad od čak 21 pozicije – sa 30. najskupljeg grada sveta dospeo je na 51. mesto. Konačno, u “top 100” je još i Pert (64), koji je takođe ispao iz društva vodećih 50.

– Australijski gradovi su u 2019. jeftiniji za život od 10 do 13 odsto u odnosu na prošlu godinu, a interesantno je da su najviše pale cene življenja u najvećim gradovima Sidneju i Melburnu, u oba za po 13 procenata – kaže glavni ekonomista EIU Sajmon Baptist.

On objašnjava da je glavni razlog ovakvog trenda pad vrednosti australijskog dolara. Iz tog razloga stanovništvo Australije ne oseća značajne promene u standardu i skupoći života, jer zarade dobijaju i troše u dolarima. Ali, mnogima nije bilo dobro kada su ove godine krenuli na godišnji odmor u inostranstvo, pogotovo u Evropu. Kursna razlika u odnosu na prethodne godine nije saveznik Australijanaca, jer kada se cene prevedu iz strane valute u dolar, sve po Evropi košta daleko više nego pre.

– Australija izlazi iz perioda u kojem je bila veoma skupa u međunarodnim okvirima. U vreme rudarskog buma gotovo svi najveći gradovi Australije bili su u “top 10” na svetu, a sada u tom društvu više nije nijedan. Sporiji rast cena samo je pokazatelj da je i privredni rast usporio. Dok ljudima u Australiji to baš i ne izgleda tako, sa strane je očigledno da život u Australiji nije više onako papreno skup kao pre – istakao je Baptist.

Ukoliko vas zanima gde se to skupoća “preselila” ovih godina, odgovor je pre svega u Pariz i Hongkong, koji sada dele prvo mesto sa dugo godina najskupljim svetskim gradom Singapurom. Društvo prvih pet zaokružuju švajcarske metropole Ženeva i Cirih, a ove godine su se na listu najskupljih deset gradova sveta vratili američki – Njujork i Los Anđeles.

U “odabranom društvu” su još japanska Osaka, korejski Seul, izraelski Tel Aviv i danski Kopenhagen, pokazuju statistički podaci ekonomskog instituta EIU.

Poređenje 150 proizvoda i usluga

Institut EIU realizovao je ovaj godišnji presek skupih gradova tako što je poredio cene ukupno 150 različitih usluga i proizvoda. Tako su u obzir pored potrošačke korpe i osnovnih životnih namirnica poput hleba, mleka i proizvoda za ličnu higijenu, uzete i cene frizerskih usluga, bioskopskih ulaznica, članarine u teretani ili količina novca potrebna za neki drugi vid rekreacije ili cene javnog prevoza.

NAJSKUPLjI GRADOVI SVETA

1. Singapur (Singapur)

Pariz (Francuska)

Hongkong (Kina*)

4. Cirih (Švajcarska)

5. Ženeva (Švajcarska)

Osaka (Japan)

7. Seul (Južna Koreja)

Kopenhagen (Danska)

Njujork (SAD)

10. Tel Aviv (Izrael)

Los Anđeles (Izrael)

……………………………………………….

16. Sidnej (Australija)

22. Melburn (Australija)

41. Brizbejn (Australija)

51. Adelajd (Australija)

64. Pert (Australija)